Ämma Lundqvist, butiksansvarig på Kondomeriet i Linköping. Hon visar en sexleksak för män. Bild: Andreas Schander

Ämmas tips – här är årets bästa sexklappar

En sexleksak som pulserar fram och tillbaka i stället för att endast vibrera. Det julklappstipset får de kvinnliga kunderna i sexbutiken i Linköping. Men i Linköpings mest färgglada butik finns även leksaker för män.

Årets julklapp, enligt HUI, är återvunna kläder. Men på Kondomeriet på Badhusgatan i Linköping är julklappstipsen något helt annat.

– Glidmedel går alltid åt, det säljer jag varje dag. När det gäller tjejleksaker så är det vibratorer som jag säljer mest av, säger Ämma Lundqvist, butiksansvarig på Kondomeriet i Linköping.

Vad rekommenderar du till män?
– Är man vågad kan man testa något till baken, om man är nybörjare så måste man använda mycket glidmedel, det är viktigt.

“Alla gillar den”

Men det finns mer och Ämma tar fram en svart vibrator som man ska stoppa in sitt könsorgan i.
– Många killar är först skeptiska till den här men alla som har testat gillar den, den kan jag rekommendera.

Ämma började jobba extra i butiken i somras och efter det gick allt fort och i dag ansvarar hon för Linköpings kanske mest färgglada butik. Hon kombinerar jobbet med att driva sitt egna företag, Lunqans, där hon bland annat har hundkurser och hundskola med mera.

Hur kom du in i sexleksaksbranschen?
– Jag har alltid velat sälja sexleksaker och det var en kompis som tipsade mig om att de sökte extrapersonal här. Jag har alltid varit intresserad av hur kroppen fungerar och hur den reagerar, det är jättespännande och eftersom jag alltid velat ha eget företag så passar det här jobbet bra, jag har mycket ansvar.

Vilka är kunderna?
– Det är så olika, det är i åldrarna mellan 15 och 75 år, det är par, singlar, män och kvinnor, alla har sex liksom så det går inte att peka ut en viss kategori.

Teknikutveckling

En del som kommer in i butiken är försiktiga och blyga medan andra går mer pang på.
– Man vet aldrig vem som kommer in genom dörren.

Hon stöter inte på så många fördomar om sexleksaker, däremot om vad det finns för utbud.
– Det är många som inte hänger med i teknikutvecklingen, allt drivs inte med batterier längre, det finns uppladdningsbara leksaker och en del är vattentäta.

I butiken finns även en del skämtartiklar, spel och kläder.