Temabild: Andreas Schander. Pixabay

Beskedet: Då slopas kontanterna

Tiden går allt mer mot ett kontantlöst samhälle. Och nu finns det ett datum på när handeln slutar med att ta emot dem.

– 97 procent av handlarna tar emot kontanter – men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på, säger forskaren Niklas Arvidsson, till tidningen Computer Sweden.

Han är medförfattare till en kommande studie från Handelshögskolan i Köpenhamn som visar att handeln kommer att sluta med kontanthantering 24 mars 2023. Det är då forskarna har kommit fram till att inte längre är lönsamt med hanteringen.

Varje hantering tar tid och kostar pengar. I studien ingår beräkningar från 741 dagligvaruhandlare som ger ett snitt på 4,6 miljoner kronor i omsättning. För dessa lägger de i snitt 113 minuter per dag på att hantera kontanter vilket kostar 182 000 kronor per år.

Men det finns de människor som får det allt svårare att ställa om. Forskarna anser att det måste hittas lösningar för dessa.
– Äldre, personer med funktionsnedsättningar, immigranter och mindre företag. Där måste man hitta lösningar som hjälper dem, säger Niklas Arvidsson till tidningen.