Johan Fredriksson på Rolfs Foto. Bild: Andreas Schander

Butiken som funnits över 50 år: Min pappa startade

Fotobutiken på Repslagaregatan i centrala Linköping genomgår just nu en förvandling.
– Det var dags, säger Johan Fredriksson på Rolfs Foto.

Fotobutiken, Rolfs Foto, i centrala Linköping grundades 1966 och drygt 20 år senare började hans son jobba i butiken. Sedan dess har han blivit kvar.
– Jag trivs så bra med det jag gör, visst har man funderat på att göra något annat någon gång men det är det här jag vill göra, säger Johan Fredriksson.

Just nu genomförs en totalrenovering med ny inredning, nytt golv och nytt tak och på tisdag klockan 10.00 slår han upp portarna för nyinvigning med bland annat föreläsningar i butiken. Dessutom har han minskat ytan då utbudet har förändrats. Tidigare, särskilt under Expert-tiden, fanns det även tv-apparater till salu hos Johan. I dag är tv-apparaterna borta och därför behöver lokalen heller inte vara lika stor.

Tidigare Expert

– Vi minskar utrymmet för till det jag säljer behövs inte samma utrymme, det vi satsar på är kameror, framkallning av bilder, kikare och tillbehör och tanken är att tillbehörssidan ska öka ännu mer.

Under många år ingick butiken i Expert men Johan lämnade kedjan och blev sina egen. Några år sedan gick Expert Sverige i konkurs. Genom åren har både utbud och konkurrens ändrats.

– Handeln genom nätet gör att vi utsätts för hård prispress men vi säljer för ungefär lika mycket i pengar i dag även om volymen har minskat. Det beror på att när man handlar en ny kamera i dag så köper man ofta en dyrare än vad man gjorde tidigare, säger Johan Fredriksson.