Grillers by Rimon heter det nya stället på Storgatan. Bild: Jerry Prütz.

Citykrogen som gör sin egen ketchup

Storgatan är Linköpings nya heta krogstråk där det öppnat flera restauranger med olika inriktningar. Senast i raden är Grillers by Rimon där all mat är lagad med kärlek och från grunden berättar ägaren Rimon Rafique då News sticker in näsan strax innan den första lunchgästen anländer.

I den lokal som tidigare var fiskaffär och sedan efter det ett fish n chipshak har nu Grillers öppnat. En liten restaurang med plats för 15 personer, avhämtning av både vegan och vegetarisk mat samt, självklart, en hemlagad dagens lunch.

– Jag öppnade förra veckan och det känns bra, säger Rimon Rafique och fortsätter med att berätta att han kom till Sverige från Bangladesh 2009 för att plugga och läste även företagsekonomi vid Liu ett tag men sedan började han jobba som kock på flera olika krogar i city.

Öppnade förra veckan

– Det var bra men jag har hela tiden satsat på att öppna eget där jag själv kan bestämma inriktningen. Här gör jag allt från grunden, såser, majonnäs och även min ketchup. Jag använder inga halvfabrikat eller annat som är färdiglagat och jag använder i största möjliga mån lokala råvaror och produkter.

Jobbar själv

Än så länge jobbar han själv i både köket och restaurangen men visst siktar han på att kunna anställa. Men nu är man alltså i uppstartsläge och ännu har inte kunderna riktigt hittat till Grillers. Rimon är dock övertygad om att han är på rätt spår.

Vi pratar om vikten av att äta rätt, laga mat från grunden och att undvika hel och halvfabrikat som är fulla av tillsatser.

Viktigt med bra mat

– För mig är det viktigt att laga nyttig, god och mat jag själv kan stå för, avslutar Rimon på Grillers by Rimon på heta Storgatan i centrala Linköping.

Här har du din ketchup:

Ketchup är en kryddsås som förekommer i många varianter. Tomatketchup är vanlig i Europa och USA. Det finns dock typer ketchup så som valnötsketchup, svampketchup, anjovisketchup, ostronketchup och mango-ketchup.

Bild: Pixabay.

Föregångaren till såsen antas vara av östasiatiskt ursprung och namnet är enligt en hypotes från början hämtat från den sydkinesiska fisksåsen khetsap eller den indonesiska ketjapen som härstammar från den förstnämnda. Tomatketchup i sin nutida version, innehållande tomat, socker, salt, ättika och kryddor, började tillverkas i större industriell skala år 1876 av Henry Heinz, men förekom även långt tidigare under samma sekel i amerikanska receptböcker, liksom varianter baserade på svamp.

Källa: Wikipedia.