Temabild: Pixabay

Deklarationsdags – så undviker du de vanligaste missarna

Det är dags att deklarera. Trots att det blivit enklare att redovisa sina inkomster till Skatteverket, händer det fortfarande att en del gör fel när de ska fylla i blanketten. News hjälper dig väja för de vanligaste missarna.

Senast den 2 maj ska årets inkomstdeklaration vara inlämnad till Skatteverket. Förr om åren var deklarationen ofta något man förträngde och sköt upp till sista sekunden. Ett hästjobb som inte sällan avslutades med årets värsta stresstopp, då man svettig och andfådd lyckades peta ner sitt kuvert med deklarationspapper i Skatteverkets brevinkast klockan 23.59, under den sista deklarationsdagens sista skälvande minuter.

Anna Sjöberg.
Foto: Sara Burman

Idag kan de flesta deklarera med ett enkelt knapptryck på mobilskärmen. Men även den som vill göra avdrag för exempelvis kostnader för jobbpendling eller deklarera inkomster från fastighetsförsäljning kan idag göra detta digitalt.

Den som deklarerar digitalt senast 2 maj, kan få sin skatteåterbäring redan den 1 juni.

Oavsett om man deklarerar på nätet eller på papper är det dock viktigt att hålla ordentlig koll på hur deklarationsblanketten ska fyllas i. Annars gör man lätt misstag, som kan leda till många och långvariga skriftväxlingar med Skatteverket.

– De vanligaste felen som vi ser i deklarationerna handlar om försäljning av bostad eller värdepapper samt avdrag för resor till och från arbetet. På dessa tre områden har vi utvecklat tjänster till hjälp för dem som ska deklarera. Men även för den som har en enkel deklaration utan ändringar ser vi misstag som vi vill tipsa om att undvika, berättar Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

 

Skatteverkets egna tips på hur man undviker de vanligaste missarna:

  • Anmäl bankkonto! Inför deklarationsöppningen hade närmare en miljon svenskar ännu inte anmält konto till Skatteverkert. Det är fler än dem som deklarerar för allra första gången. Den som inte lämnat sitt kontonummer till Skatteverket kan inte få sin skatteåterbäring utbetalad automatiskt, utan måste personligen hämta ut pengarna hos ett ombud, med en utbetalningsavi.
  • Deklarera i tid. Sista dagen är den 2 maj. Enklast är att deklarera digitalt, genom att sms:a, ringa eller använda Skatteverkets app eller e-tjänster. Deklarerar du digitalt får du en bekräftelse på att deklarationen är mottagen. Om du vill lämna pappersdeklarationen på ett servicekontor, måste du hålla reda på kontorets öppettider – och lämna in din deklaration medan kontoret är öppet. Brevlådan utanför, i vilken man kunnat lämna sin deklaration även när servicekontoret är stängt, är numera ett minne blott.
  • Ska du göra avdrag för resor till och från arbetet – använd Skatteverkets beräkningstjänst så att avdraget blir rätt.
  • Ska du deklarera försäljning av bostad – använd e-tjänsten och beräkningshjälpen som finns i anslutning till den på skatteverket.se.
  • Ska du deklarera försäljning av aktier och andra värdepapper – använd e-tjänsten samt beräkningshjälp som finns i anslutning till den på skatteverket.se.

Källa: www.skatteverket.se