Temabild: Pixabay

Dyrare semester och godis när kronan faller mot euron

Planerar du för Europasemester i år? Ta höjd för budgetproblem! Euron är just nu ovanligt stark jämfört med den svenska kronan. Det mesta stiger i pris på våra mest populära europeiska semestermål. Att hemestra blir också dyrare. Liksom att tillfredsställa godistanden.

Den svenska kronan är just nu ovanligt svag, jämfört med euron. Man får gå tillbaka 8 år i tiden, för att hitta en liknande situation. Orsaken är Sveriges haltande bostadsmarknad, i kombination med en ovanligt stark ställning för euron.

En euro kostar just nu 10,54 svenska kronor. Tillsammans med prishöjningar som i flera europeiska turistländer är att vänta i kölvattnet på den höga eurokursen, kan det skapa budgetproblem för den som planerar att semestra i exempelvis Italien. Där har en vanlig familjemiddag, som tidigare kostade cirka 1 050 svenska kronor, plötsligt blivit uppemot 150 kronor dyrare.

Men även den som väljer en mer stillsam ”hemester” hemma i Sverige, kommer att påverkas i sommar. Godiset blir helt klart dyrare. Samtidigt som världsmarknadspriset på kakao skjutit i höjden gör den svaga kronan att flera svenska godisföretag, med stor andel utländsk produktion, drabbas av höjda inköpspriser. Det leder i slutänden till att priset på sötsaker, framförallt choklad, går upp.

En av de godistillverkare som redan varnat för prishöjningar är Cloetta i östgötska Ljungsbro.

– En väldigt stor andel av Cloettas produktion sker utomlands. Sex av åtta fabriker ligger utanför Sverige och det innebär att våra inköp sker i euro. För ett år sedan var kursen 9:50 kronor, nu är den 10:40, sade Cloettas informationsdirektör Jacob Broberg till DN tidigare i vår.

Maten blir också dyrare. Under årets första två månader steg de svenska livsmedelspriserna i snitt med 2,2 procent, vilket är dubbelt så mycket som i övriga Europa. Tillsammans med andra prisstegringar på exempelvis majs, vete och mejeriprodukter, väntas den svaga kronan – som försvagats ytterligare under mars och april – ge ännu dyrare matkassar framåt sommaren.

Priserna på frukt, smör och oljor från Europa har redan gått upp rejält. Vin från länder som Frankrike, Spanien och Italien kommer också att bli dyrare. Liksom öl från stora europeiska producenter som Tyskland, Danmark och Tjeckien.

Det enda som inte verkar påverkas av kronans fall mot euron är priset på bensin och diesel. Det betyder emellertid inte att bilsemestern blir billigare. Även priserna på olja, bensin och diesel stiger – dels på grund av att spotpriset på olja gått upp kraftigt, dels för att kronan även är svag gentemot dollarn.

Dollarn, som styr världsmarknadspriserna på drivmedel, står just nu i 8,84 svenska kronor.

Ett engelskt pund kostar för närvarande 11,98 svenska kronor, medan den danska kronan står i 1,42 SEK. Så att semestra i de europeiska länder som står utanför valutasamarbetet blir också förhållandevis dyrt i år.

I Norge, som helt ställt sig utanför EU, kostar en krona 1,10. Men det betyder nödvändigtvis inte att Norgesemester är att föredra i år. Landets flerårigt höga inflation har fått de norska priserna att stiga så mycket, att det blivit betydligt dyrare för oss svenskar att semestra även där.

Den som vill ha mest valuta för semesterpengarna i år, verkar istället kunna tjäna på att spendera sommarledigheten utanför Europa. Men det gäller så klart att vikta reskostnaden mot det allmänna prisläget på resmålet, för att man ska kunna vara säker på att göra en riktigt bra affär. Just nu ser en billig sista-minuten-resa till ett solsäkert lågprisland ut att kunna bli årets säkraste semesterkort.