Ny kurs ska ge fler vänner på jobbet. Pressbild.

Ensam på jobbet? Ny kurs ska ge fler vänner på arbetsplatsen

Känner du dig ensam på jobbet? Den som bor i Östergötland är enligt en ny undersökning den som i högst utsträckning vill ha fler vänner på jobbet. Nu lanseras Interaktion För Svenskar – en kurs som ska leda till vänskap och fler jobbarkompisar.

Enligt en ny undersökning som Demoskop gjort på uppdrag utbildnings och bemanningsföretaget Lernia så är Östgöten den som känner sig ensammast på sitt arbete och över en fjärdedel av dem som tillfrågats uttrycker en vilja att få fler vänskapsrelationer på jobbet. Svensken är i gemen och enligt flera undersökningar den som är sämst i världen på att knyta nya vänskapsband.

För att råda bot på ensamheten och för att få människor att bygga vänskapsband lanserar nu Lernia kursen Interaktion För Svenskar (IFS) som är en kurs med 36 forskningsbaserade frågor som ska leda till vänskap.

– Vänskap en av de viktigaste nycklarna till integration, såväl i Östergötland som i övriga landet. Östgötarna är också de som i högst grad vill ha fler nya vänner på jobbet, säger Elias Wästberg, kommunikationschef på Lernia, i ett pressmeddelande.

– Vi har alla ett ansvar för en fungerande integration och vänskapsband på jobb och utbildningar är en av nycklarna till minskat utanförskap. Därför har vi skapat IFS som ska ge bättre förutsättningar för integration på svenska jobb och utbildningar, fortsätter Elias Wästberg.

Interaktion För Svenskar (IFS) är en interaktionskurs bestående av 36 frågor som, om de ställs i rätt ordning, ska leda till vänskap mellan personerna som ställer dem till varandra. Frågorna har tagits fram tillsammans med psykologen Anna Bennich Karlstedt och bygger på den amerikanske psykologen Arthur Arons forskning med evidensbaserade frågor som ska optimera förutsättningarna för kärlek.

Så många vill få fler vänner på sin arbetsplats:

Östra Götaland: 28%
Norrland: 27%
Uppsala: 25%
Örebro: 25%
Stockholm: 22%
Skåne: 21%
Västerbotten: 21%
Småland: 20%
Samtliga tillfrågade: 22%