Illustration: Greenley AB

Full elkoll – med mobilen

Kylans grepp om Östergötland är obönhörligt. För den som värmer villan med direktverkande el och har rörligt elpris ser denna vinter ut att bli riktigt dyr. Men sedan en tid finns en gratis-app för mobilen, som kan hjälpa alla svenskar ha full elkoll – oavsett vilket elbolag man valt.

 

Det är de smarta elmätarna i våra hem, som gjort det möjligt för app-utvecklarna hos svenska eltjänsteföretaget Greenely att designa en app som kan visa oss hur mycket energi vi använder, timme för timme, och hur man ”står sig” i förhållande till andra – liknande – hushåll. Allt man behöver för att komma igång är en mobiltelefon och sitt personnummer. Appen kan laddas ned både från App Store och Google Play.

Att följa sin elförbrukning med mobilen är i sig varken nytt eller särskilt unikt. Flera elbolag erbjuder appar med vilka man kan göra allt från att sköta sina fakturaärenden, till att följa sin energiförbrukning.

Mohammed al Abassi
Foto: Greenley AB

– Men det som skiljer vår app från andras är att den visar förbrukningen timme för timme och att den kopplas upp direkt mot elmätaren och elnätsföretagen. Datan i appen försvinner alltså inte om man byter elleverantör. Det är bara när man flyttar, och ska mäta sin elförbrukning i en ny bostad, som datan påverkas, förklarar Greenleys marknadschef Mohammed al Abassi.

Enligt Greenleys senaste undersökning steg svenskarnas elförbrukning med hela tio procent mellan januari och februari vilket betyder flera hundralappar mer i elkostnad för den som värmer sin villa med direktverkande el. Håller kylan i sig under lång tid, kan det till och med börja handla om tusenlappar.

Att kartlägga sin elanvändning kan vara smart. Med mätning timme för timme kan man dra slutsatser om vilka apparater och hushållsmaskiner som drar onödigt mycket el. Och med app-leverantörernas övriga tjänsteutbud – i form av elspartips och rekommendationer på kompletterande energisystem som luftvärmepumpar och liknande, kan man också få hjälp att sänka sina energikostnader, på permanent basis.

Många av de appar som finns på marknaden har ett tjänsteutbud som är kopplat till enskilda elleverantörer och deras särskilda utbud av energisparande hårdvara.

Hos Greenley, som inte samarbetar med något enskilt bolag, erbjuds kunderna istället möjlighet att begära in offerter från flera olika företag.

– Vi är gratis för användarna, men tar betalt av leverantörer för att förmedla kontakt med kunder som vill ha offert på energisparande teknik. Med vår app kan man redan idag testa om huset man bor i har ett tak som lämpar sig för installation av solceller. Nästa steg är att göra det möjligt att testa om huset man bor i lämpar sig för luftvärmepump, säger Mohammed al Abassi.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load