Sportshopen flyttar in i Sibas gamla lokaler på Tornby. Bild: Andreas Schander

Här öppnar ny sportjätte i Linköping

De etablerade sportbutikerna i Linköping får konkurrens. I början av december slår en ny sportjätte upp portarna i stan.

– Det känns bra, det är en bransch som är pressad av många aktörer, men vi känner att vi har vind i seglen. Det här konceptet fungerar. Målet är att dubbla vår omsättning inom fem år och då behöver vi nya butiker och Linköping är en Sveriges största städer, säger Sportshopens vd Johan Andgren, till Linköping News.

Sportshopen är en kedja som i dag har 15 butiker i Värmland och längs med Västkusten ner till Varberg. Nu ska jätten slå sig in på den östgötska marknaden och öppnar därför ny butik i Tornby redan till årets julhandel. Johan Andgren har varit vd i drygt ett år och har satt upp målet att fördubbla bolagets omsättning.
– Det är första gången vi lämnar Västkusten och just nu lägger vi nytt golv, sätter upp ny belysning och hyllor. Vi gör om hela lokalen.

Öppnar i Tornby

Och mycket ska hända eftersom butiken, där Siba tidigare fanns, på närmare 2 000 kvadratmeter på Norra Svedengatan i Tornby, öppnar redan 7 december.
– Vi kände att det var bra att folk får chansen att köpa en julklapp innan tomten kommer, vi åker ner ett stort gäng och hjälper till i början.

Aktiebolaget, som heter Swedemount Sportswear & Fashion AB, grundades 1991 och sortimentet består i huvudsak av sportkläder och skor. Kedjan startade i en liten fiskelokal på 14 kvadratmeter och har i dag växt till en koncern med drygt 270 anställda och med en omsättning på över en halv miljard kronor om året. Huvudkontoret är placerat i Grebbestad, där allt startade, där företagets största butik på 14 000 kvadratmeter finns. Bolaget är inne i en kraftig expansion och öppnade en butik i Varberg i våras men för att nå målet på en miljard kronor i årlig i omsättning krävs fler butiker.

Ni flyttar in och har konkurrenten Stadium vägg i vägg…
– Vi ser övriga aktörer som kollegor och vi satsar på våra egna varumärken i mestadels kläder och vi tror att konceptet fungerar men det är många som inte känner till oss men för sex år sedan byggde vi Nordens största sportbutik, den i Grebbestad, säger Johan Andgren.

Söker medarbetare

För att fler ska känna till koncernen kommer bolaget att gå in som huvudsponsor i svenska skidskyttelandslaget som ett led i att fler på den svenska marknaden får upp ögonen för bolaget. Till varuhuset i Linköping söker bolaget nu en butikschef samt ytterligare mellan tio och tolv medarbetare.
– Linköping är en stark handelsplats och vi tror på Linköping, säger Johan Andgren.