Temabild: Pixabay

Knepen: Så står din gran grön och grann

Vill du undvika att vara helt ”ute” i jul? Då ska du gå ut hårt och redan nu börja leta efter en riktigt ståtlig innegran som du kan pynta skjortan av grannarna med! Så här gör du för att hålla julträdet grönt och fräscht ända till Tjugondag Knut.

Många tror kanske att sommarens torka gått lika hårt åt årets bestånd av julgranar som mycket annat.

Men så är inte fallet. Granarna har tvärtom klarat sig förvånansvärt bra. Sommarens värme har till och med gjort dem vackrare och tätare än vanligt. Detta eftersom deras tillväxt dämpats av extremvädret.

Välpyntad innegran trendar

Det bådar gott inför årets julgranssäsong. Marknaden för de större granarna, som man har utomhus, är nämligen vikande. Till förmån för en allt starkare trend med välpyntad innegran, som tillåts flytta in i vardagsrummet allt tidigare i december.

Vill man vara riktigt ”inne” ska man alltså börja förbereda julgransinköpet redan nu.

Oavsett om man väljer en vanlig hederlig svenskodlad gran, eller den alltmer populära kungsgranen som ofta är importerad, finns det några gyllene skötselregler man bör följa. Annars är risken stor att man finner sig sittande vid ett bruntonat och avbarrat granskelett när det är dags för Tomten att dela ut julklappar.

Gör så här:

  1. Investera i en riktigt stor och rymlig julgransfot, som rymmer mycket vatten. Julgranen kommer att vara väldigt törstig när du tar in den. Blir den stående i en tom och torr julgransfot, ens under en kortare tid, börjar den barra i princip omedelbart. Och på det problemet finns bara en lösning: att köpa en helt ny gran!
  2. Välj ut ett riktigt ståtligt julgransexemplar. Ge inte upp om du inte hittar vad du söker på direkten. Låt urvalsprocessen ta tid. Hittar du inte rätt gran hos en försäljare, står den säkert och väntar på dig hos någon annan.
  3. Låt granen mellanlanda ett par, tre dagar i ditt svala förråd eller i garaget. Speciellt viktigt är detta om det är kallt ute när du köper din gran. Julgranar är mer känsliga för snabba och stora temperaturväxlingar än många tror.
  4. Såga ett nytt snitt i granstammens nedre del, som din julgran lätt kan suga upp vatten genom, innan du ställer granen i din välfyllda julgransfot.
  5. Var noga med att se till att granen inte blir utan vatten. Under julgranens första dygn inomhus kan julgransfoten behöva fyllas på flera gånger per dag.

“Vattna – annars är det kört”

Oavsett vilken julgran man väljer och när man bestämmer sig för att ta in den i huset, är vattentillförseln det man ska vara allra mest noga med. Ju närmare julafton julgranen flyttar in, desto viktigare är det att man ger den tillräckligt mycket att dricka. Den som vet med sig att det brukar bli lite si och så med vattningen bör kanske till och med överväga att säkra upp julen med en reservgran i plast.

– Fler och fler tar in granen tidigare nu än man gjorde förr, då många väntade till dagen innan julafton. Det många missar är att granen dricker mycket första dygnet. Man kanske fyller upp med vatten, men sen dricker den tomt snabbt och då är det kört, det går inte att hämta hem, säger Inger Axelsson – julgransodlare med försäljning i Östergötland till Östgötatidningen.

Och så här i juletider kan vi även bjuda våra läsare på ett bildextra från invigningen av Vinterstad i ljust från Stora torget:

Bilderna: Vackra Linköping har fått vinterljus