Andreas Kihlman Ribeiro på Pantanova. Bild: Andreas Schander

Kolla: Här får du rabatt när du slänger skräp

Om du slänger ditt skräp får du rabatt på varor i butiker. Lösningen har fått Linköping renare samtidigt som handeln har ökat.

– Produkten växte fram ur syfte att öka handeln, säger företagaren Andreas Kihlman Ribeiro på Pantanova.

Hans papperskorgar står utplacerade på några olika ställen i stan, bland annat i Gränden.
– Det är världens första digitala papperskorg och på de platser vi har testat den har vi nått väldigt fina resultat med upp till 60 procent mindre nedskräpning.

Allt skräp ger en kod

Syftet är att samtidigt som skräpet slängs i papperskorgarna så ska handeln öka. Men han vill poängtera att det inte är något pantställe utan allt skräp räknas. Men för varje pantflaska som åker ner i den digitala papperskorgen skänker hans företag en krona till välgörande ändamål. Och den som slänger skräp får en rabattkod som kan användas i en butik direkt på plats eller på nätet.

Andreas är uppväxt i Linköping där han fortfarande är kvar och driver företaget. Han fortsätter att utveckla den digitala papperskorgen så att man få en rabattkod direkt i telefonen. I dag visas i stället rabattkupongen så att man kan ta en bild som senare visas upp i butiken eller skrivs in på nätet, beroende på vilken butik det handlar om.

– Vi har lyckats skapa en brygga mellan den digitala och fysiska världen, detta är helt revolutionerande. En fysisk handling skapar något i den digitala, det är det som är det unika.

Hur fick du idén?
– Papperskorgar har sett ut på ungefär samma sätt i 200 år, design har ändrats men det har alltid varit samma funktion och jag tänkte att det måste gå att utveckla i den digitala värld vi lever i.

De digitala papperskorgarna finns än så länge bara i Linköping, I Mjärdevi, i Gränden, Filbytergallerian och i Saab arena. Hans förhoppning är att de ska spridas till fler platser. Patent finns i flera länder. Han har haft företaget i två år och brinner för att utveckla sin idé. Men även för staden Linköping och dess handel.

– Huvudmålet är inte att tjäna pengar men att växa snabbt och skapa positiva saker på vägen vill jag göra, som ökad handel och mindre nedskräpning är resultat som jag vill uppnå. Jag vill också skapa verktyg till företagare som kan nå ut på ytterligare ett sätt, säger Andreas Kihlman Ribeiro.