Bra bilder är A och O när man ska sälja saker på nätauktion.
Temabild: Pixabay

Lägg ut gamla prylar på nätauktion – så blir du en framgångsrik säljare

Har du en massa grejor du inte behöver? Gör som sextio procent av landets internetanvändare – sälj dem på nätauktion. Här är tipsen som gör dig till en framgångsrik säljare.

Att sälja och köpa saker på nätauktion blir allt vanligare bland landets internetanvändare. På nätets auktionssajter gör både företag och privatpersoner tusentals affärer, varje dag.

Att låta efterfrågan styra priset kan inte bara göra dig rik som ett troll på saker du inte visste var värda mer än några tior. Det innebär också att du garanterat blir av med prylarna – något som inte är lika självklart om du annonserar ut dem på en vanlig sälj-och-köp-sajt där priserna är fasta.

Men att sälja på auktion kräver i gengäld lite mer, än en vanlig säljes-annons.

– Vi har sett en kraftig ökning av antalet säljare hos oss de senaste åren vilket givetvis är jätteroligt, och samtidigt visar det det stora intresse som finns bland både privatpersoner och företagare att själva auktionera ut sina objekt. I samband med detta märker vi också att de allra flesta ser mervärdet i att skapa en så kvalitativ beskrivning av sitt föremål som möjligt för att kunna uppnå bästa möjliga resultat, säger Claes Hain, Nordenchef på nätauktionshuset Catawiki, som säljer mer än 50 000 objekt på nätauktion varje vecka.

Att man presenterar sin vara på ett informativt och attraktivt sätt är alltså viktigt. Timingen kan också skilja flipp från flopp.

SEX TIPS SOM GÖR DIG TILL EN MER FRAMGÅNGSRIK SÄLJARE

Ha koll på vad du säljer. Surfa runt på olika auktions- och säljsajter för att ta reda på vilken prisbild som gäller för din vara. Hur stor verkar efterfrågan på det du säljer vara? Hur hård är konkurrensen från säljare av liknande varor? Om konkurrensen verkar stor: leta efter något speciellt hos just din vara. Något som sticker ut och som du kan framhäva i din annons.

Tajma rätt. Att skidor är lättare att sälja till ett bra pris på vintern och att din gamla cykel blir mer värd framåt våren, är ju ganska självklart – eller hur? Men månad, veckodag och tidpunkt på dygnet kan också ha betydelse för hur priset utvecklar sig. Samt hur lång tid man ger köparen att bestämma sig för att vara med och buda. En bra grundregel kan vara att lägga avslut på auktionen vid en tidpunkt då de flesta är lediga från jobbet. Under skollov och i semestertider får man dock räkna med att även ha koll på väder och vind. Här ger stugsittarväder betydligt fler kunder än soligt skid- eller badväder.

Satsa på en bra beskrivning. En bra beskrivning av varan du vill sälja är A och O i auktionssammanhang. Berätta allt du vet om din vara. Vad den är gjord av, vilket skick den är i, hur gammal den är, om den har några defekter, om den säljs med kvitto och/eller äkthetsintyg osv. Genom att ge en detaljerad beskrivning undviker du en massa frågor, som tar tid att besvara. Du ökar även chanserna att få ut rätt pris för din vara.

Ta bra – och ärliga – bilder. Fräscha upp ditt objekt innan du fotograferar det. Damma av och rengör det som är smutsigt. Stryk skrynkliga kläder. Placera därefter det du ska sälja i en neutral miljö. Undvik stökiga bakgrunder som kan dra betraktarens uppmärksamhet från det du vill visa – din vara. Ta flera bilder på det du ska sälja, ur olika vinklar, så att du kan visa kunden så mycket som möjligt av varan. Och du: var ärlig med eventuella defekter. Genom att både berätta om dem i din beskrivning, och visa dem i bild undviker du att köparen får upplevelsen av att ”ha köpt grisen i säcken”. Många nätauktionshus har ett väl utvecklat betygssystem i vilket kunderna får lämna omdömen om dig som säljare. Missnöjda kunder skrämmer bort framtida kunder.

Undvik reservationspris. De flesta nätauktionshus erbjuder säljaren möjlighet att ange ett reservationspris. Når budgivarna inte upp till detta pris behöver du som säljare inte acceptera deras bud. Reservationspriset kan dock verka hämmande på försäljningen. Det finns undersökningar som visar att auktioner utan reservationspris attraherar hela 29 procent fler budgivare, än auktioner med ett reservationspris. Att strunta i reservationspriset ökar alltså dina chanser att sälja din vara.

Ha koll på fraktkostnaden. Oväntade kostnader för exempelvis frakt, är inte bara irriterande för köparen. De kan till och med leda till att hela din affär går i stöpet. Därför är det viktigt att du redan innan du sätter in din auktionsannons, kollar upp vad olika fraktföretag tar för att transportera din vara till köparen – så att du kan ange hur hög kostnaden för frakt blir, redan från start. Tänk också på att välja ett spårbart fraktalternativ. Ibland lönar det sig även att ange vad det skulle kosta att skicka varan med någon form av försäkring, eller rekommenderad post. När du lämnat din vara till transportören är det viktigt att du kommer ihåg att spara kvittot på att du skickat försändelsen. Det kan vara bra att ha, om något krånglar till sig under transporten.

Källa: Catawiki

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load