Tallinn är hett. Bild: Ticket

Lista: Här är reseraketerna

Många resmål står sig väl år efter år, men det finns även riktiga reseraketer. Här är topplistan.

Bangkok och Gran Canaria är årets mest populära resmål. Men resmål som Sydafrika, Gambia och Egypten får ett rejält uppsving i vinter.

– Sydafrika har länge legat på många svenska resenärers lista över drömresmål. Under 2018 har vi sett ett succesivt ökande intresse för resor som erbjuder spännande upplevelser, där Sydafrika passar väl in. Mest populärt är det att resa till Kapstaden, som både är en fantastisk stad och som dessutom ligger perfekt till för att resa vidare, kanske på safari, pingvinskådning vid Godahoppsudden eller till närliggande vindistriktet Stellenbosch. Även Johannesburg ökar kraftigt, med närliggande Krugerparken som främsta attraktion, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket, i ett pressmeddelande.

Stora bubblan

När det gäller weekendresor är Tallinn den stora bubblaren.

– Den svenska kronan har stått sig relativt dåligt mot många stora turistvalutor, vilket har gjort flera semesterländer dyrare. Tallinn gynnas av den låga prisbilden och det faktum att staden ligger nära och är enkel att ta sig till. Det är samtidigt en mysig stad, med vackra små torg och vindlande gränder i den medeltida stadskärnan, säger Katarina Daniels.

Men superraketen är Etiopiens huvudstad Addis Abeba som ökar med 584 procent! Det beror dels på att Ethiopian Airlines satsat på Skandinavien och dels på den positiva utvecklingen av landets politiska klimat och öppenhet.

Här firar vi helst nyårsafton

Här är årets reseraketer

  1. Addis Abeba, + 584 procent
  2. Kairo, + 200 procent
  3. Beirut, + 193 procent
  4. Nairobi, + 189 procent
  5. Teheran, + 126 procent
  6. Kapstaden, + 96 procent
  7. Tallinn, + 75 procent
  8. Banjul, + 75 procent
  9. Johannesburg, + 73 procent
  10. Hurghada, + 48 procent