Eyoel Lundberg har nåt på gång. Foto: Jerry Prütz.

Norrköpingsbo skapade unik dryck

Gin och Tonic är kanske världens mest kända drink. Medan ginet är väl känt och omhuldat så är själva tonicen desto mera outforskad. Detta vill entreprenören Eyoel Lundberg ändra på.

Han är en verklig entreprenör Eyoel Lundberg i och med att han drivit en lång rad företag. Några framgångsrika och andra mindre lyckade.

– Mitt senaste företag höll på med dataspel och till slut gick det inte längre så jag fick lägga ner allt i oktober förra året. Det kändes både tråkigt och lite tomt. Jag låg mest i soffan,  spelade tv-spel och slickade såren  men så en dag när jag drack en Gin och tonic så började jag fundera kring det här med just tonic, öppnar Eyoel Lundberg när vi ses på Brödernas Kafé mitt i centrala Norrköping.

Eyoel hivar upp tre små flaskor som ser ut som de där små bruna som det brukar vara hostmedicin i men det visar sig vara superkoncentrerad tonic i smakerna jordgubb, fläder och rabarber/ingefära.

Tre olika tonics men alla gjorda i Norrköping. Foto: Jerry Prütz

– Den här tonicen ska man inte dricka som den är utan den måste blandas ut med vatten eller något annat. Den är helt naturligt framställd och den är dessutom helt sockerfri. Något som inte bara diabetiker uppskattar utan också bartenders som fastnat för min produkt.

Eyoel häller upp de tre olika smakerna och låter mig smaka. Det är som att en helt ny värld öppnar sig och smakerna framträder på ett helt annat sätt när det inte smakar sött.

– Själva bryggandet och tappningen på flaskan gör på Brunneby musteri strax utanför Borensberg, kartongerna vi packar flaskorna och även själva flaskorna är tillverkade i Norrköping så att det här är en lokal och regionalt producerad produkt är inte att tveka på, menar Eyoel Lindberg vidare.

Hans primära kunder är inte privatpersoner även om hans tonic finns i butiker utan det är nog mera ett skyltfönster utan de är alltså krogar och barer som är tänkta att köpa in Eyoels tonic som har namnet Ayana. Han har en hemsida  som det går att handla  från, vilket många väljer att göra. Detta trots att han bara har haft sin färdiga produkt i dryga två månader. Dock började han prova sig fram hemma i köket någon gång i februari.

Vi pratar framtid. Att bry sig om vad man äter, hur och var det är producerat, att vara lokal och regional är saker som ligger i tiden. Precis som Eyoels tonic.

Gin och tonic - så funkar det:

Gin och tonic (G&T) är en alkoholbaserad drink. Dess båda huvudingredienser, gin och tonic water, har var för sig en besk och bitter smak, men kombinationen resulterar i en friskt syrlig drink. Ursprunget till drinken sägs vara att brittiska soldater i Indien fick idén att ta den mycket beskt smakande malariamedicinen kinin utspädd med sockervatten och gin i syfte att göra intaget mer njutbart.

Gin och tonic serveras traditionellt i ett highballglas med isbitar och en skiva citron eller lime.

Källa: Wikipedia.