Abdullahi Isse är stolt över nya butiken.
Foto: Sofie Berlin Abdullahi Isse är stolt över nya butiken.
Foto: Sofie Berlin Kowsar Aden, till vänster, tillsammans med Iman Hussein som fått sitt första jobb i Sverige i butiken.
Foto: Sofie Berlin Agab Livs har slagit upp portarna.
Foto: Sofie Berlin.

Ny butik ett lyft i Åbylund

Åbylund centrum i Linköping har fått en ny matbutik. Med specialisering på somalisk kulturell mat, fokus på integration och med ett kooperativ som står bakom verksamheten är butiken den första i sitt slag i Sverige, enligt ordföranden Abdullahi Issa.

– Det finns ett vakuum som vi måste fylla. Det finns ungefär 5 000 somaliska invånare i Linköpings kommun och det finns ingen annan butik som erbjuder somalisk kulturell mat i hela Östergötland, säger Abdullahi Isse, vd och ordförande på Agab Livs AB.

Abdullahi Isse beskriver att det första målet med verksamheten är att täcka behovet av somalisk mat. Det andra målet är att ge somaliska ungdomar och andra som vill göra något, en bra förebild.

– Vi såg ett utanförskap i den somaliska gruppen och vi ville göra något åt det, säger han.

Det finns ett tredje mål med verksamheten och det är att skapa arbetstillfällen.

– Vi har sex anställda i dag som tidigare var arbetslösa, säger Abdullahi Isse.

En av dem är Sahar Kahoori. Hon kom till Sverige för fem år sedan från Iran och tog studenten 2016. Arbetet på Agab Livs är hennes första heltidsjobb i Sverige.

– Det betyder framtid, säger hon.

Det kooperativ som står bakom verksamheten består av ungefär 50 somaliska familjer. De flesta har andra arbeten parallellt med butiken och många av dem har jobbat ideellt med förberedelser i nästan ett år inför öppningen. I styrelsen sitter fem personer, två av dem är kvinnor.

– Jag tror inte det finns många andra företag med invandrarbakgrund som har kvinnor i styrelsen. Vi ville göra annorlunda, säger Abdullahi Isse.

– Jag tycker det är en bra början för oss somalier och ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden. Vi vill anställa alla som behöver jobb oavsett om det är svenskar, somalier eller människor med annan bakgrund. Vi vill skapa arbetsmöjligheter, säger Kowsar Aden, styrelsemedlem på Agab Livs.

I butikens somaliska sortimentet säljs halalslaktat kött, olika kryddblandningar, kaffe med kardemummasmak, halwa – som är en sötsak som äts som efterrätt i Somalia, bland annat. Butiken säljer även frukt, grönt, hygienartiklar, godis och mycket annat.

Sofie Berlin

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load