Bild: Pixabay.

Pizza på nyårsdagen – en svensk tradition

Att käka pizza på nyårsdagen är, precis som att kolla på Ivanhoe, en svensk tradition. Enligt färsk statistik från Onlinepizza är Linköpingsbon särskilt svag för kebabpizza.

Att, via app, beställa hem en pizza på nyårsdagen har kommit att bli en lika vanlig tradition som skinka på julbordet och champagne på nyårsafton. Något som leder till att landets många pizzabagare förbereder sig veckor i förväg. Sveriges mest beställda pizza under 2018 var Kebabpizza, enligt statistik Onlinepizza, landets största förmedlare av pizzor.

Fler pizzor per sekund

– Efter kringflackande juldagar och ett festligt nyår kan det vara skönt att spendera nyårsdagen i mjukisbyxor och “appa” hem en pizza utan att behöva gå utanför dörren. En tradition som gör att Onlinepizzas 2000 uppkopplade restauranger tillsammans har fler än en beställning i sekunden. Trycket brukar vara som högst mellan 10.00 och 18.00. Då blir det några särskilt intensiva timmar för våra pizzabagare, säger Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza, i ett pressmeddelande.

För Ajnur Jashari på Pizza express 1 Vasagatan i Linköping är nyårsdagen en svettig dag med många körningar.

Extrapersonal kallas in

– Vi börjar förberedelserna två dagar innan och beställer mycket varor. Vi har även mer personal på plats då vi räknar med hundratals körningar. På nyårsafton får vi som personal ladda upp med att äta mycket mat, då vi knappt hinner äta på nyårsdagen på grund av alla kunder som kommer. Det kommer bli en stressig men rolig dag som vi verkligen ser fram emot, säger Ajnur Jashari.

 

Pizzafavoriter i Linköping 2018

I samband med årsskiftet har Onlinepizza tagit fram en lista på 2018 års mest populära pizzor i Linköping. Baserat på årets beställningar är kebabpizza favoriten, med Vesuvio på en stabil andraplats och Hawaii på en tredjeplats.