Foto: Fastighetsbyrån/Pixabay

Prisrally på bostadsrätter – här är vinnarna

96 procent. Så mycket har priserna på en bostadsrätt ökat i Östergötlands län de senaste fem åren, enligt en ny rapport från Fastighetsbyrån.

Värdeökningen på bostadsrätter befinner sig just nu i ett planande läge. Men sett till de senaste fem åren har priserna på bostadsrätterna ökat rejält.

Fastighetsbyrån har, med hjälp av Mäklarstatistik, tagit fram siffror på hur mycket bostadsrättspriserna har gått upp de senaste fem åren i Sverige. I Östergötlands län kostar en bostadsrätt idag, i genomsnitt, 1 647 000 kronor. Det kan jämföras med 2012 då den kostade 839 000 kronor. Det är en ökning med 96 procent på fem år.

Låga räntor och bostadsbrist är de främsta faktorerna bakom de stigande priserna, menar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

– Vi såg en rush på marknaden innan amorteringskravet infördes i juni 2016. Efter det har det lugnat ner sig något men det är först nu vi börjar se de ordentliga effekterna av striktare utlåning. Att priserna planar ut är en sund utveckling, säger han.

Den kommun i Östergötlands län som har haft starkast procentuella utveckling är Vadstena. På fem år har bostadsrättspriserna ökat med hela 236 procent. Andra starka kommuner är Motala med en prisuppgång på 178 procent och Mjölby med 175 procent.

Prisuppgången för riket ligger på 62 procent.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load