Matina Rosenberg på Bixia. Bilder: OKG/Bixia

Räkna med höga elpriser i vinter

Elpriserna ligger på höga nivåer – och förväntas göra det hela vintern.

Elpriserna är höga just nu – och elbolaget Bixia räknar med fortsatt hög nivå i vinter. Bixias vinterprognos pekar på att elpriset kommer att ligga omkring 55 öre per kilowattimme.

Högre än normalt

–  Det är många faktorer som påverkar elprisutvecklingen. Prisprognosen är just en prognos som kan komma att förändras. Dels kan priserna bli högre om kylan slår till och den låga hydrologin består eller om kärnkraften inte går för fullt. Samtidigt kan lågtryck med mycket vind och nederbörd göra att elpriset blir lägre. Det som påverkat den höga marginalkostnaden på kol har varit den fortsatt starka prisutvecklingen på utsläppsrätter. En sak är säker, vi går in i vintern med högre elpriser än normalt, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på Bixia, i ett pressmeddelande.

Hög nivå

Under hösten har elpriset varit på en historiskt hög nivå.

– Vi får gå tillbaka ända till 2010 för att hitta lika höga elpriser som vi hade hösten 2018. Dels inleddes hösten med låga nivåer i våra vattenmagasin, samtidigt blåste det mindre än normalt i höstas, förutom några enstaka veckor i september då Knud bidrog till ökad vindkraft, konstaterar Matina Rosenberg.