Bild: Pixabay

Så hög blir nya tv-avgiften

Från årsskiftet försvinner radio- och tv-licensen. I stället införs en tv-avgift – som blir dyrare för många.

I dag beslutade riksdagen att införa en ny tv-avgift – som ersätter radio- och tv-licensen. Från den 1 januari kommer alla över 18 år som har en beskattningsbar inkomst att betala för public service.

Alla som tjänar mer än 13 600 kronor per månad kommer att få betala maxbeloppet – 1 300 kronor per år. Ett hushåll med två vuxna får alltså betala 2 600 kronor, vilket är 200 kronor mer än vad radio- och tv-licensen kostat.

Rejält dyrare

Men med vuxna barn i hushållet blir det rejält mycket dyrare.

– Om du har ett hushåll på två unga vuxna så kan det bli så att alla fyra får betala avgift. Då blir det dyrt, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket till Expressen.

Så gör du med gamla licensen

Din avgift på gamla tv-licensen avslutas automatiskt den 31 december 2018. Har du redan hunnit betala för en period efter 31 december kommer du att få tillbaka den avgift som du betalt för 2019. Detta kommer att ske med automatik varför du inte behöver kontakta Radiotjänst.
Alla som berörs kommer att få detaljerad information om hur det hela går till. Håll utkik på radiotjanst.se då och då om du vill hålla dig uppdaterad om vad som händer i processen framåt.

Källa: Expressen