Resväskan kan inte bara innehålla fina minnen utan även innehålla en otrevlig överraskning i form av vägglöss. Bild: Pixabay

Se upp för vägglusen på resan

När du kommer hem från din utlandssemester och ska packa upp din väska kan den innehålla en otrevlig överraskning i form av vägglöss. Detta är ett allt större problem enligt Länsförsäkringar Östergötland som märk av ett allt större antal saneringar de senaste åren.

När man kommer hem från utlandsresor kan man ha fått med sig vägglöss i bagaget. Antalet drabbade svenska hem ökar för varje år vilket beror på att vi reser mer och att vägglusen idag har en mycket större motståndskraft mot insektsmedel. Under 2017 ökade antalet saneringar mot vägglöss som Länsförsäkringar Östgöta lät göra för sina kunders räkning, jämfört med året innan.

– Det räcker med att du har lagt resväskan på golvet i hotellrummet för att lusen ska kunna krypa in och följa med hem till Sverige, säger Sophia Nygren, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta, i ett pressmeddelande.

Under föregående år lät Länsförsäkringar Östgöta genomföra över 200 saneringar i länet mot just vägglöss.

– Det beror nog på en kombination av att vi har ökat vårt resande och att vi helt enkelt inte vet vad vi ska leta efter, säger Sophia Nygren. Men det finns kännetecken: svart spillning, blodfläckar på lakanet och torkade skalbitar är några indikatorer. Större kolonier av löss ger en lite mjölig doft. Ibland ser du till och med en levande lus.

Människor drabbas väldigt olika av betten från vägglöss. Vissa får stora elaka bett, medan en del knappt får några symtom alls. Men ingenting tyder på att lusen överför sjukdomar.

– Det är mycket svårt att bli av med vägglöss när du väl fått in dem, men det går. Kemisk bekämpning är den vanligaste metoden, berättar Sophia Nygren. Alternativa metoder är värmebehandling, frysbehandling och giftfria preparat. Tidsaspekten kan vara några dagar upp till månader beroende på scenario och skada.

Så undviker du vägglusen:

Att tänka på inför resan:
Ta med dig några plastpåsar att lägga kläder och elektriska prylar i – vägglöss kan inte ta sig igenom plast.
Ta med en ficklampa och ett förstoringsglas så kan du enkelt kontrollera säng och textilier på din destination.
När du kommer fram till ditt resmål:
Ställ bagaget i badrummet först och se över rummet.
Titta noga under sängen, syna sömmar och skrymslen – 90 procent av vägglössen finns runt sängen. Upptäcker du små svarta fläckar av spillning eller en lus, be genast att få byta rum.
Lägg aldrig väskan på eller under sängen, placera den istället högt och långt borta från sängen.
Låt dina kläder ligga kvar i väskan, packa inte upp dem.
Lägg tillbaka kläder som du använt i väskan, sprid dem inte i rummet.
När du kommer hem:
Ta aldrig in väskan i sovrummet, placera den utomhus om du kan, eller i badrummet/duschen.

Källa: LF Östergötland.
Tvätta alla kläderna i 60 grader, torktumla eller använd torkskåp.
Det du inte kan tvätta lägger du i en plastpåse i frysen i tre dygn (-18 grader).
Dammsug resväskan och dammsugarpåsen lägger du i en platspåse som ska ligga i frysen i tre dygn (-18 grader). Därefter kastas dammsugarpåsen.