Ebbepark är ett av de projekt Sankt Kors driver just nu.
Bild: White/Sankt Kors Fastighets AB

Snart dags för 90-årskalas hos Sankt Kors

På söndag, den 7 januari, håller man 90-årskalas på kommunägda fastighetsbolaget Sankt Kors Fastighets AB.

 

Det var dåtidens store entreprenör i Linköping, Jonn O Nilson, som den sjunde januari 1928 registrerade Sankt Kors för att ha ett bolag som kunde förvalta hans egna fastigheter i Linköping med omnejd. Namnet lånade han från ett av Linköpings mest centrala kvarter – Sankt Kors.

Nilson var en mycket driftig man som startade många företag i Linköping. Han gick också i täten för elektrifieringen av staden och kom i anslutning till denna att äga Hackefors vattenkraftstation.

1964 köptes Sankt Kors upp av Tekniska verken, som lyfte ut elproduktionen ur bolaget och sålde det sedan, 1967, vidare till Linköpings kommun.

Som kommunägt bolag har Sankt Kors idag till uppgift att verka för näringslivets utveckling och tillväxt i Linköping. Torvinge industrihotell, TeknikByn i området som tidigare utgjorde Valla industriområde och som nu bär namnet Ebbepark, Science Park Mjärdevi, Vreta Kluster och Cleantech Park, är exempel på företagsmiljöer som tillkommit genom stöd från Sankt Kors.

Idag är Ebbepark, som Sankt Kors driver tillsammans med systerbolaget Stångåstaden, företagets största projekt. I framtiden ser de två bolagen fram emot att även få utveckla området norr om Linköpings flygplats.

Johan Kristiansson
Foto: Sankt Kors Fastighets AB

– Jag är stolt över att få leda ett företag som spelat en viktig roll i så många år när det gäller möjligheterna för företag att etablera sig och växa i Linköping. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla näringslivet i Linköping och regionen, gärna tillsammans med andra aktörer, säger Johan Kristiansson som varit vd i Sankt Kors sedan 2011 i ett pressmeddelande.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load