Bild: Pixabay

Snart kan du få vara med och dela på en miljard

Ja, det är sant. Du kan faktiskt få vara med och dela på en miljard. Radiotjänst får nämligen betala tillbaka en del av den gamla TV-licensen nu, när Public service blir skattefinansierat.

Den 7 januari påbörjas utbetalningarna. Hur mycket du får avgörs av vilken faktureringsmodell du använt dig av. Har du hunnit betala ett helt års TV-licens precis innan beslutet om att börja finansiera Public Service via skattsedeln fattades i november förra året, kan du få så mycket som 2 000 kronor. Minst får du om du betalat TV-licensen med månadsfaktura. Då handlar det bara om några tior.

Anmäl ditt kontonummer

Du behöver inte göra något för att få dina pengar återbetalade. Det sköter Radiotjänst. Men vill du kunna disponera hela summan, måste du ha anmält ditt kontonummer till Radiotjänst innan den 21 december i fjol.

Om du inte registrerat ditt konto får du återbetalningen via en utbetalningsavi. Det betyder att du måste betala en avgift för att kunna lösa ut dina pengar.

”Som att stoppa en atlantångare”

Exakt vilket datum du kan vänta dig att få dina pengar vill Radiotjänst inte gå ut med. Men från det att utbetalningarna startar 7 januari, ska alla som betalat in för mycket ha fått sina licensmedel återbetalade.

– Om man tänker på att handlar om tre miljoner kunder så förstår man att det är som att försöka stoppa en atlantångare, det finns en viss bromssträcka. Men vi tycker nog själva att vi gör det ganska kvickt, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst till tidningen Hem&Hyra.

Så mycket får du tillbaka

  1. Titta på din senaste faktura. Där finns uppgifter som gör det möjligt för dig att räkna ut hur många dagar du betalat för 2019.
  2. Multiplicera antalet dagar med 6,67 för att få reda på exakt hur mycket pengar det handlar om för just din del. (Exempel: 10 dagar x 6,67 = 66,70 kronor.)

Källa: Hem & Hyra