Foto: Pixabay

Banbrytande forskning ger ”sol på burk”

Funderar du på att sätta upp solpaneler på ditt hus? Då kan det löna sig att göra slag i saken inom de närmaste 10-15 åren. Snart kan det nämligen bli möjligt att värma din vinterkalla villa med solstrålar från de senaste 18 årens somrar.

Solceller håller på att bli högsta mode. Allt fler svenska fastighetsägare monterar solpaneler på sina hus och just nu händer det mycket på ”solsidan”. Än så länge är installation av solceller vanligast vid nybyggnation eller storrenoveringar av mer moderna offentliga byggnader.

Men många av de mest solcellsvänliga taken finns på fastigheter byggda före 1945. Dessa hus står också för en fjärdedel av energianvändningen.

Solceller med helt nytt utseende

Att montera solpaneler på ett äldre hus kan alltså löna sig stort. Därför intresserar sig allt fler ägare till äldre villor nu för solceller.

För att möta efterfrågan pågår utveckling av nya solpaneler för fullt. Solcellsanläggningar, som gör det möjligt att producera solel på såväl husfasader som tälttak är på gång. Liksom solceller vars utseende är anpassat till byggnader som hittills bedömts vara för kulturhistoriskt känsliga.

Lagrar solel i banbrytande forskning

Ett stort problem med solenergi har hittills varit svårigheterna att lagra den, vilket gjort den till en utpräglad färskvara. Men nu ser ett forskarlag vis Chalmers tekniska högskola ut att ha knäckt nöten.

Med en specialdesignad molekyl som kan omvandla solenergi till värme som i sin tur kan lagras i vätska, håller forskarna på att ta fram ett system som gör det möjligt att spara solenergi i hela 18 år.

Forskningen är banbrytande.

”Billigt och helt förnybart”

Systemet gör det inte bara möjligt för oss på norra halvklotet att spara energi från sommarsolen, till den mörka vinterperioden. Det är också helt utsläppsfritt.

– Målet är att bli billigare än batterier och ha helt förnybar energi, säger forskningsledare Kasper Moth-Poulsen biträdande professor i nanomaterialkemi på Chalmers i Göteborg till Vetenskapsradion.

Utvecklas för fjärrvärmebruk

Lovande tester med den nya molekylen har redan genomförts. Nu arbetar forskarna för att göra det möjligt att använda tekniken i större system för exempelvis fjärrvärme.

Går allt som de tänkt sig kommer den nya tekniken att kunna tas i bruk kommersiellt om 10-15 år.

Då kommer det troligen även att vara möjligt för de flesta av landets fastighetsägare att både enkelt och snabbt ta reda på om just deras hustak lämpar sig för solel. En ny kartmodell, som är under utarbetande vid Uppsala universitet, ser inom kort ut att kunna göra det möjligt. Särskilt användbar hoppas man att den ska bli i områden med mycket äldre bebyggelse.

Tester klara nästa sommar

– Om vi då ska ställa om till ett förnybart energisystem så är det viktigt att även titta på de här äldre byggnaderna, hur de kan bidra till den omställningen, säger forskaren David Lingfors till SVT Nyheter Öst.

Det nya kartverktyget testas just nu i Stockholms storstadsmiljö, i Visbys kulturhistoriskt känsliga byggnadsmiljö samt i Halland där utseendet på husen varierar stort.

Utvärdering av kartprojektet ska ske redan nästa sommar.