Bild: Motala kommun/Lalandia

TV: Så ska Lalandia i Motala se ut

Om allt går enligt planerna har Östergötland en ny turistanläggning till påsk 2022. Då vill nämligen Lalandia att deras miljardsatsning ska öppna i Motala.

Lalandias satsning i Motala börjar nu ta form. I dag var det premiär för en 3D-animerad film som Motala kommun tagit fram för att visa hur anläggningen är tänkt att se ut.

– Vi vill visa att det kommer att se trevligt ut. Det förstör inte Motala, säger kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M).

Sammanlagt har fem detaljplaner tagits fram för Varamoområdet i Motala. Cirka 280 yttranden har kommit in och det handlar om allt från brist på parkeringar till försämrad utsikt. Synpunkterna ska nu beaktas. Tanken är sedan att detaljplanerna ska upp i kommunfullmäktige för beslut den 10 december.

–  Tidplanen har varit snäv under hela processen, men vi ligger i fas med den ursprungliga tidplanen, säger Hanna Hammarlund, mark- och exploateringschef i Motala kommun.

Lalandias satsning landar på en dryg miljard och i början av nästa år är tanken att företaget ska börja sälja anläggningens bostäder till privatpersoner, för att till viss del finansiera projektet.

– Lalandia driver hela anläggningen, men bostäderna ägs av privatpersoner. I början av nästa år kommer Lalandia att bygga ett feriehus här i stan för att visa hur det kommer att se ut, säger Kåre Friberg.

En Lalandia-etablering skulle innebära stora intäkter för Motala kommun och stadens företag, men oppositionsrådet Elias Georges (S) påpekar också att det finns många andra vinnare:

– Det här kommer att gynna regionen. Det finns många vinster med den här etableringen.

I samband med Lalandias etablering tänker Motala kommun bygga en ny simhall med gym i direkt anslutning till vattenlandet.

– Vi ska ha en förstudie klar i december. Simhallsprojektet är budgeterat till 250 miljoner, säger Jimmy Szigeti, biträdande kommundirektör i Motala kommun.

Så om inte beslutsprocessen drar ut på tiden med överklaganden så har Östergötland en ny turistanläggning klar till påsken 2022.

Grönt ljus för Lalandia: “Sveriges häftigaste badland för barnfamiljer”