Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken. Bild: Tekniska verken. Pixabay

USA:s oväntade hyllning till Linköping

En av världens största och mest ansedda tidning uppmärksammar Linköpings smarta lösningar på hur sopor kan användas till uppvärmning och hur matrester blir fordonsbränsle.

Det är New York Times som skriver en stor artikel om hur Tekniska verken omvandlar sopor till uppvärmning och hur matrester görs om till fordonsbränsle.

– I USA är de förvånade över hur det är möjligt att använda avfall till el, värme och kyla men även biogasverksamheten imponerar, säger Tekniska verkens vice vd, Klas Gustafsson, till Linköping News.

Som anställd på Tekniska Verken är han van vid besökare från hela världen men anledningen till att det är ett populärt besöksmål är just Linköpings lösningar med att utnyttja avfall till energi och bränsle. Och enligt Gustafsson sticker Linköping ut rejält.

– Jag kan säga att Sverige är bäst i världen på tekniken och Linköping är bäst i Sverige, det kan jag absolut påstå och att New York Times är här en hel dag är ett bevis på att man ser det så.

Han känner stor stolthet över Tekniska verken och att hans arbetsplats får uppmärksamhet världen över.
– Vi är väldigt stolta, vi som jobbar här kan vara stolta och det är riktigt kul att vi syns där, det är häftigt.

Det är lite större än att jag ringer va?
– Ha, ha, jag vill inte förta det på något sätt men lite större måste jag nog erkänna att det är, säger Klas Gustafsson.