Motellet kan komma att kunna bevaras. Bild: Andreas Schander

Vändningen: Hit kan klassiska motellet flytta

Byggnationen av nya bostäder i Tallboda har kommit ett steg längre. Samtidigt finns det en oro att det klassiska Motell Filbyter ska rivas. Nu kan byggnaden komma att räddas genom en flytt.

– Vi är positiva till att bygga bostäder här men behöver också ta vara på delar av det gamla fina Filbyter-motellet. Det är en del av Linköpings nutidshistoria och vi ser fram emot fortsatt arbete tillsammans med JM och Gamla Linköping för att se vad som kan bevaras, säger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre, S.

Linköpings kommun vill ta fram en detaljplan för de 130 bostäder som byggföretaget JM vill bygga i Tallboda. För det krävs att Motell Filbyter rivs eller flyttas. I området finns även en byggnad kvar från den bensinmack och kiosk som tidigare fanns på platsen. Det måste bort då JM vill bygga åtta flerfamiljshus i två kvarter

Nu har diskussioner inletts om att motellet, som byggdes på 50-talet, ska flyttas till Gamla Linköping. Eller i alla fall delar av det.

– Vi har positiva samtal med Gamla Linköping att kunna bevara motellet. Det här förutsätter att det finns en dialog om hur det kan göras på ett bra sätt. De inspelen jag har fått är att en del vill behålla motellet där det ligger i dag och en del vil flytta en del av det. Det känns mest rimligt att man sparar delar av motellet och eventuellt flyttar det till Gamla Linköping. Det är viktigt att vi inte river bort allting när våra samhällen utvecklas, säger Elias Aguirre.