Flera personer dömdes efter det omfattande fusket. Montage: Andreas Schander

Så döms männen i den stora fuskhärvan

I dag dömdes ett flertal personer för det stora fusket med högskoleprov.

Norrköpings tingsrätt har i dag torsdag dömt de tre huvudåtalade till fängelse mellan tre år och sex månader och sex års fängelse för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

En person till har dömts till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Ytterligare fem personer har dömts för olika former av brott med anknytning till verksamheten. Deras påföljder har bestämts till villkorlig dom och böter. Totalt misstänks 31 personer för brott och flera av dem fick sin dom i dag, bland anat de tre huvudmännen. De tre männen har organiserat fusket som har omsatt mångmiljonbelopp.

Skickade rätt svar

Ekobrottsmyndigheten fick en anmälan förra året om att det pågick ett organiserat fusk med provet där rätt svar levererades till provdeltagare via en modifierad mobiltelefon. Ett omfattande arbete inleddes med att bland annat kartlägga inköp av teknisk utrustning som de misstänkta hade gjort.

– Beredskapen och förståelsen för den tekniska utvecklingens möjligheter i kriminella  sammanhang, samt en uttunnande lojalitet med institutioner och gemensamma samhällsfunktioner ställer höga krav på myndigheter att anpassa sin verksamhet mot de nya förutsättningarna säger ordföranden i målet, Lars-Gunnar Lundh, i ett pressmeddelande.

Fuskarnas straff

Tingsrätten har vidare kommit fram till att samtliga åtalade för fusk under provet ska dömas. Påföljden för dessa har bestämts till villkorlig dom och böter.

Tingsrätten slår i domen fast att det tre huvudmännen har bedrivit en omfattande verksamhet, under namnet HP-hjälpen, som möjliggjort avancerat fusk på det nationella högskoleprovet. Verksamheten har i huvudsak drivits via internet och har innehållit bland annat marknadsföring, säljbrev och prislistor. Fusket har genomförts med avancerad teknisk utrustning som möjliggjort de rätta provsvaren till fuskarna direkt i utrustning placerad inne i örat.

I domen står det att verksamheten har omsatt mångmiljonbelopp årligen och har pågått mellan 2015-2018. Ett stort antal personer har betalat betydande summor för att få höga resultat som gjort det möjligt att ta sig in på utbildningar de annars inte kommit in på.

Oskyldiga drabbas

Tingsrätten har ansett att fusket har varit mycket allvarligt och ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor. Därutöver har fusket drabbat ett okänt antal personer som inte kommit in på utbildningar där istället fuskarna gått före.

Tingsrätten har inte ansett att avstängning från att göra högskoleprovet under två år utgör ett straff och därför inte är att betrakta som dubbel bestraffning.

DETTA HAR HÄNT:

30-tal åtalas för fusk med högskoleprov

Så gick fusket till vid högskoleprovet