Tobias Forge, sångare i Ghost och hans advokat Ann-Charlotte Söderlund Björk lämnar sal tre i Linköpings tingsrätt. Bild: Andreas Schander

Ghost-sångaren hårt pressad i rätten: Det är befängt

Under den tredje rättegångsdagen genomfördes förhör av Ghosts frontfigur Tobias Forge. Han pressades hårt av motståndarsidan men mycket handlar om känslor och svårutredda detaljer kring mejl, bolag och kontrakt.

Ghost har under flera år varit ett frostigt band med stora ekonomiska interna stridigheter. De tidigare bandmedlemmarna i Linköpingbandet Martin Hjertstedt, Mauro Rubino, Henrik Palm och Simon Söderberg har lämnat in en stämning mot bandets frontfigur, Tobias Forge, som de anser har fördelat pengar felaktigt. Parterna har försökt att nå en överenskommelse men de har varit alldeles för långt ifrån varandra och ärendet ska därför avgöras i domstol. Under onsdagen var det dags för dag nummer tre i Linköpings tingsrätt.

Skulle få en sjättedel

Under den första dagen genomfördes sakframställan från både sidor. De fortsatte även in på den andra dagen innan det var dags för förhör av den tidigare bandmedlemmen Simon Söderberg. Söderberg vittnade om att pengarna skulle fördelas jämnt över alla bandmedlemmar, vilket innebar en sjättedel eftersom bandet då bestod av sex medlemmar. Enligt Söderberg var detta något som var helt klart från början.

Tobias Forge lämnade ett helt annat vittnesmål i rätten i dag onsdag.
– Jag kommer inte alls ihåg att vi skulle fördela pengar, det fanns ingen ekonomi att dela upp. Jag hade sysslat med det här i flera år innan och hade byggt upp det till en punkt, det råder inga tvivel för det finns inte en chans att jag skulle ha sagt att jag skulle dela en sjättedel på min skapelse, det är befängt, sa han.

Han berättade vidare om hur han fick allt mer att göra, bandet växte, de fick spelningar samtidigt som det skulle spelas in skivor och att det var frågor om vem som skulle vara manager. Han återkommer också till att det var han som tog alla risker och att det var han som tog alla beslut. Det var han som skötte samtal med personer runt omkring och att de övriga inte ens visste vilken kontakt han hade med till exempel skivbolag.

Han fick därför frågor om varför han informerade alla andra i Ghost om en ansökan till Kulturrådet och varför de övriga informerades om kommande spelningar.

– Det är sådan jag är, jag pratar mycket och jag måste hela tiden kommunicera mina tankar, min fru är mest utsatt och spelar jag i samma band som någon blir de utsatta för en hel del tänk. Jag vill ju ta beslut i någorlunda medvind.

31 oktober-mejlet

Det finns ett omstritt mejl som anses vara viktig hos advokat Michael Berg, som företräder de fyra tidigare bandmedlemmarna. När han tog över ordet och inledde sitt förhör pressade han Tobias Forge hårt om vad han menade i mejlet.

Han frågar: Vad var syftet med mejlet?
– Syftet var att informera, jag satt i princip med ensamt ansvar över alla beslut, i flertalet mejl som skickas så anger jag om saker som ska ske, precis på samma sätt om det är en turné på gång eller om ett förskott som kanske ska komma. Det är hänvisningar om hur det kan komma att bli.

Där hävdar Michael Berg att det finns bevis för att alla är fullvärdiga medlemmar eftersom det prats i ”vi-form” i mejlet och att det är allas gemensamma band.

Tobias Forge igen:
– Alla hade ett personligt ekonomiskt dilemma, jag visste ju att det fanns hål att fylla och att jag måste betala, men jag hade ingen lust med att dela ut det jag fick in på Svensk Drama Pop. Folk ville ha lön, det var tjat hela tiden om pengar.

Forge förklarar att han skötte det mesta på egen hand.
– Det har varit ett praktiskt deltagande från de andra i form av att repetera, spela, klä sig i tid och klä av sig efteråt, eventuellt.

Ilskan i Ghost växte

Missnöjet i bandet växte och Tobias Forge berättar om att högre arvoden var på gång eftersom de hade stått oförändrade i två år. Efter det inleddes möten om hur detta kunde ske. Tobias Forge ville, enligt honom själv, även lägga på ett bonussystem vilket inte fanns med i ett första kontraktsförslag. Nya kontrakt skrevs men det fanns ett stort missnöje även mot det. Forge berättar i förhöret att situationen blev allt mer ansträngd och att övriga i Ghost blev mer förbannade.

Michael Berg går sedan in på hur betalningar har skett i de band som Tobias Forge har varit med i tidigare och om inte pengarna har fördelats lika mellan alla där.
– I de band jag har varit med i som har genererat någon form av inkomst så är det inte säkert att det har varit så.

Har det hänt?
– Nej

Berg: När bandet Ghost bildas, kommer ni överens om någon ersättning i någon form?
– Ja jag säger att jag ska lösa den ekonomiska situationen så fort jag kan.

Berg: Vem ska betala bandmedlemmarna när bandet startas, vem är ansvarig?
– Jag hade systematiskt från start det ekonomiska ansvaret så att ingen skulle behöva hosta upp från egen ficka.

Martin Hjertstedt, som är en av de fyra forna medlemmarna, väljer att inte titta något över huvud taget mot Tobias Forge när han frågas ut.

Michael Berg ställer frågor i högt tempo, det gäller frågor om detaljer kring varför Tobias Forge gång på gång involverade övriga om nu bandet var hans och att han tog alla beslut helt själv. Svaren blir att han ville veta vad de andra tyckte och att han ville ta beslut i som han själv säger, i medvind.

Tidigare medlemmar förvånade

Det blev ett långt förhör om ”vi” och varför Tobias Forge anger ”vi” i stället för ”jag” i ansökningar och mejl. Tobias Forge förklarar gång på gång att ”vi” handlar om Ghost. Advokat Berg anser att Forge slirar på svaren vid ett flertal gånger och pressar honom väldigt hårt kring detaljer för att försöka övertyga rätten om att Forge håller på med efterhandskonstruktioner.

Tempot på frågorna ökar och Tobias Forge har svårt att ge svar på vissa frågor och en del av de fyra tidigare medlemmarna tittar väldigt förvånat på Forge vid vissa svar. Det syns tydligt att de inte alls har samma syn på vad som egentligen hände.

Rättegången beräknas pågå i totalt sex dagar varav den sjätte, nästa onsdag, är reservdag.

Linköping News har frågat Tobias Forge om en kommentar. Han har tackat nej i nuläget. Hans advokat Ann-Charlotte Söderlund Björk svarade att hon varken lämnar någon intervju nu eller i efterhand. Michael Berg, som företräder de fyra kärandena, har även han sagt nej till intervju i nuläget men ber mig att återkomma.
– Vi tar det i så fall när domen kommer, säger Michael Berg.

Följ vår direktrapportering från den fjärde rättegångsdagen, på måndag med start klockan 09.00.

LÄS OCKSÅ: Skruvade ryktena om Ghost – och om mig

DETTA HAR HÄNT:

Ghost-rättegången dag två: “Nu får du lugna dig”

Så var Ghost-rättegången – minut för minut

Ghost-rättegången: ”Forge bedrog sina bästa vänner”

Hånet: Ghost-advokaten jämför med Musse Pigg