Temabild: Pixabay

Klottrare pudlade men hotade med Hells Angels

En 46-årig man klottrade ner bland annat bussar och fasader i Linköping. Skadorna uppgår till ett sammanlagt värde på omkring 100 000 kronor. Mannen erkänner sina brott förutom en utpressning där han hotade med Hells Angels.

En 46-årig man har åtalats vid Linköping tingsrätt för flera skadegörelser i form av klotter samt utpressning. I april förra året klottrade han på Ica i Berga. Mannen erkänner den händelsen.

Två månader senare gick han loss på en buss där saneringen kostade 1 700 kronor. Två dagar senare blev ytterligare en buss nerklottrad. Den gången beräknas skadorna till 3 400 kronor. Två dagar efter det blev han, enligt åtalet, ertappad med narkotika. 46-åringen erkänner även dessa gärningar.

Bussar vanligast

Tiden mellan 1 mars 2017 fram till 8 juni 2017 hann mannen också med att klottra på lyktstolpar, stuprör, dörrar och på elskåp, enligt åklagaren. Skadorna från de räderna beräknas till 53 000 kronor. Det hände på Konstruktörsgatan. Här erkänner mannen till viss del.

Den 30 juni återvände han till att klottra på en buss igen, som han erkänner. Den här gången beräknas skadorna till 850 kronor. När vi går in på juli så var det dags för ännu en buss att bli målad, denna gång till skador för 3 400 kronor. Mannen erkänner.

Och tre dagar senare var han igång igen på ytterligare en buss, skadesumman beräknas vara 3 400 kronor även denna gång. Och 46-åringen fortsätter med att erkänna även detta brott.

Fasader klottrades ner

Samma dag samt dagen efter gick han loss på markplattor, fasader, skyltfönster, busskurer, elskåp, postlåda och staket. Den räden gick loss på drygt 30 000 kronor att sanera. Fastigheterna som klottrades ner ägs av Stångåstaden, Tekniska verken och Botrygg. Här erkänner han inte helt och hållet, men till viss del.

Den 20 juli åkte han dit för narkotikabrott igen. Då hade han enligt åtalet 76,15 gram cannabis, 0,07 gram amfetamin samt 297 narkotikaklassade tabletter. Det erkänner han.

Hotade med Hells Angels

Han har klottrat mer. På byggbaracker och husfasader men allt är inte värdesatt i åtalet. Men han erkänner även det.

Mannen åtalas även för utpressning då han tvingade en person att föra över 42 000 kronor till sett egna bankkonto. Han hotade med att han var skyldig Hells Angels pengar och att de skulle döda båda två om de inte fick pengar. Detta ska ha skett under juli.

Här bryter han mönstret och förnekar utpressning. Rättegången inleds inom kort.

Tipsa oss om nyheter på mejl: press@linkopingnews.se