Fordonet på bild är avställt. Bild: Niklas Luks. Montage: Andreas Schander

Missen: Här rycker brandkåren ut med körförbud

Nyligen deltog en räddningsbil i ett uppdrag på E4 mellan Linköping och Mjölby efter en trafikolycka. I den insatsen deltog bland annat en brandbil med körförbud. När Linköping News ringer till räddningschefen ger han ett stort tack tillbaka.

Det var 12 maj som Linköping News var på plats vid en trafikolycka på E4, i höjd med Vikingstad, och upptäckte att ett av räddningstjänstens fordon hade körförbud. Både räddningstjänsten och polisen förvånas över missen.

– Vad märkligt, att man missar en besiktning får inte hända men det ser vi händer på uttryckningsfordon ibland, det har hänt hos polisen också men den här bilen är ju avställd, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Räddningsfordonet med registreringsnummer YOW 023, ställdes av 21 juli förra året vilket innebär körförbud.

– Men den är ändå besiktigad, det gjordes 23 november förra året, alltså efter att den ställdes av, säger Thomas Agnevik.

Bilen tillhör Räddningstjänsten Mjölby/Boxholm och räddningschefen blir förvånad när Linköping News frågar om missen.

– Okej, det är ju vår splitter nya bil vi pratar om här, den levererades till oss i december, säger Johan Forsgren, räddningschef på Räddningstjäneten Mjölby/Boxholm.

Han ber om att få kolla upp saken och lite senare bekräftar också han att bilen är avställd.

– Ja det stämmer, den är avställd men ändå besiktigad, det gjordes innan vi fick hit den men vad som har gått fel vet jag inte.

Det innebär att Räddningstjäneten Mjölby/Boxholm har kört olagligt i fem månaders tid.

När ni får en ny bil, ska den vara körklar då?
– Ja visst, utryckningsfordon är skattebefriade men vi ansvarar för besiktning när vi väl har fått hit dem men när vi köper en ny bil ska de vara klara.

Vad har gått snett tror du?
– Det var en totalupphandling som Sala Brand vann, de köpte då ett chassi från Scania som de tog hem till Sala och byggde en brandbil som sedan levererades till oss i december.

Vad händer nu?
– Vi måste forska vidare i detta direkt och se vad som har hänt och reda ut det här, så jag får tacka dig för att vi fick reda på detta, säger Johan Forsgren.

Polisen i Linköping är lika förvånad över den avställda bilen.

Skulle ni stoppa en brandbil på utryckning om ni såg att det var körförbud?
– Nej det skulle vi nog inte göra men det är klart att det är en märklig situation, säger Thomas Agnevik.

Detta gäller vid körförbud

Som regel får du inte köra ett avställt fordon. Det finns dock ett undantag: För färd kortast lämpliga väg till eller från närmaste besiktning. Fordonet måste vara trafikförsäkrat och det får inte finnas några obetalda fordonsskatter. Observera att ett avställt fordon inte heller får bogseras.

Källa: Transportstyrelsen