Temabild. Bild: Andreas Schander

Mördare i rymningsförsök – pappan körde flyktbilen

En dömd mördare som avtjänar ett 15-årigt fängelsestraff rymde från sina övervakare under en permission. I flyktbilen satt pappan.

En man som har avtjänat drygt sju år av sitt 15-åriga fängelsestraff på Anstalten Skänninge för bland annat grovt vapenbrott och mord var på en övervakad permission i Motala. När en av de två övervakarna gick på toaletten flydde mördaren springande. En bit bort hoppade han in i en bil som körde iväg.

Men de hann inte ens lämna kommunen innan polisen hade fått fatt på bilen. När polisen kontrollerade föraren i flyktbilen visade det sig att det var mördarens far som satt bakom ratten. Pappan har vid ett flertal gånger sagt att hans son är oskyldigt dömd men den bedömningen delar inte tingsrätten som också nu dömer pappan för främjande av flykt.

Pappan berättar för Linköpings tingsrätt att han inte hade en aning om att sonen skulle hoppa in i hans bil. I domen står att han visste att sonen skulle ha permission i Motala men inget om tid och plats. Han hade åkt till Motala mer på chans i förhoppning om att kunna ta en fika med sin son. Detta var dock ingenting som han hade frågat om tillåtelse för eller ens undersökt möjligheter att göra.

Pappan förklarar att helt plötsligt satt sonen i bilen och skrek kör, kör, pappan fick panik och körde iväg. Men snart blev de alltså stoppade av polis.

Tingsrätten tror inte på pappans berättelse utan dömer honom i stället till villkorlig dom och 60 dagsböter för främjande av flykt.