Temabild: Andreas Schander

Pistolbeväpnad dömd till fängelse

En 26-årig man från Linköping dömdes igår i hovrätten till fängelse i ett år och nio månader för grovt vapenbrott, en skärpning med tre månader från tingsrättens dom.

Enligt domen stod 26-åringen beväpnad med en halvautomatisk pistol i ett trapphus till ett flerfamiljshus i centrala Linköping. Mannen var maskerad med dubbla lager kläder samt tejpade hand- och fotleder. Hovrätten anser att gärningen är att bedöma som ett grovt vapenbrott.

Hovrätten skriver i sin dom att mannen befann sig i omkring 40 minuter i trapphuset i syfte att begå en brottslig gärning. Vapnet var en halvautomatisk pistol med ett magasin med fem skarpa patroner.

Mannen själv hävdade i tidigare förhandlingar att han var maskerad och hade tejpade fot- och handleder för att han skulle begå stölder. Tingsrätten, och nu även hovrätten, bedömer att det inte är troligt utan att syftet istället skulle vara att begå ett grovt brott.

Av domen framgår att mannen tejpade runt leder för att skydda sig mot krutstänk och undvikande av DNA-spår på platsen.

26-åringen är känd av polisen sedan tidigare då han även har suttit av ett straff på åtta månaders fängelse för grov misshandel, rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.