Ett stort område i centrala Skänninge är avspärrat. Bild: Andreas Schander

POLIS OM ATTENTATET: Fler sprängdåd kan inte uteslutas

Gärningsmannen bakom sprängdådet, som natten mot Kristi himmelsfärds dag nästan kostade en hel barnfamilj i centrala Skänninge livet, är fortfarande på fri fot. Så länge ingen gripits för dådet kan fler attentat inte uteslutas. För att garantera allmänhetens säkerhet har polisen ökat sin närvaro i Skänninge.

Polisen har säkrat spår på sprängplatsen som fortfarande håller på att analyseras hos Nationellt forensiskt centrum – NFC – i Linköping. Under veckan som gått har ett 40-tal personer förhörts om sprängdådet. De flesta har varit vittnen som gjort iakttagelser i det villakvarter i centrala Skänninge där en sprängladdning lika plötsligt som överraskande briserade vid 01.30-tiden natten mot Kristi himmelsfärds dag.

I huset som trädgården tillhör låg en barnfamilj och sov. Familjen och flera av deras närboende vaknade av smällen och ringde polisen.

Morgonen efter kunde man konstatera att någon troligen sprängt en splitterbomb utanför den sovande familjens villa.

Från början uppgav polisen att det inte fanns någon känd hotbild mot familjen. Om man ändrat uppfattning under utredningens gång vill polisen i nuläget inte svara på.

Utredningen är fortfarande i ett känsligt läge och polisen är överlag mycket förtegen om vad som hittills framkommit.

Det senaste året har man haft problem med stökiga ungdomar i Skänninge och spekulationer om att sprängningen kan vara resultatet av busiga ungdomars lek med hemmagjorda smällare, har förekommit. Men att det skulle röra sig om något sådant “bus”, ser polisen dock som helt uteslutet.

– Nej, något sådant tror vi inte att det rör sig om. Vi tar detta på fullaste allvar. Vi behandlar händelsen som ett sprängdåd och ärendet rubriceras fortfarande som mordförsök. Från polisens sida har vi höjt både vår vaksamhet och vår närvaro i området, för att öka tryggheten och säkerheten för allmänheten i Skänninge, säger Malin Jerner – polis i Motala och en av dem som är med och utreder sprängdådet.

Den polisiära närvaron i Skänninge ska ha varit ovanligt hög de senaste dagarna. Betyder det att det finns risk för att allmänheten kommer till skada?

– Nej, någon sådan risk bedömer vi inte att det finns. Parallellt med utredningen av sprängdådet har vi haft ett annat ärende som varit aktuellt i Skänninge. Det kan ha bidragit till att man upplevt det som om ovanligt många poliser rört sig i området. Men vi håller även ett extra vakande öga på Skänninge, mot bakgrund av sprängattentatet.

Är det andra ärendet du pratar om något som har koppling till sprängningen?

– Nej, de har inget samband – vad vi vet i dagsläget i alla fall.

Ni har hållit ett 40-tal förhör. Har ni kunnat bilda er någon uppfattning om vem som ligger bakom mordförsöket?

– Vi har inte delgett någon misstanke om brott ännu. Gärningspersonen, eller gärningspersonerna, är fortfarande på fri fot. Så mycket mer vill jag inte säga i nuläget. De flesta av dem vi pratat med var varit vittnen – personer som gjort olika iakttagelser före, under och efter händelsen. Nu söker vi kontakt med ytterligare vittnen. Särskilt intresserade är vi av personer som iakttagit en vit småbil av nyare modell – eventuellt med en trasig ruta eller en trasig lykta – som rört sig i området vid tiden för händelsen.

Gärningsmannen är fortfarande på fri fot och ni håller ett extra vakande öga på Skänninge. Betyder det att ni befarar att man kan vänta sig fler sprängdåd i Skänninge?

– Vi kan inte utesluta något förrän vi gripit en gärningsperson. Fram till dess finns vi på plats för att garantera säkerheten.