Bild: Privat

Polisen kraschade in i barnfamiljens bil: “Ej vårdslöst”

Familjen Lassander körde på E4 i höjd med Gärstadverken när en polisbil helt plötsligt kraschar rakt in i familjens bil som blev totalkvaddad. Polisen anmäldes för vårdslöshet i trafik men nu läggs förundersökningen ner innan den ens är klar.

Det var på natten mellan 10 och 11 september som Andreas och Mona Lassander samt deras tre barn och fyra hundar var på väg hem till Sandviken efter en husvagnsmässa i Jönköping. De körde sin bil och drog sin husvagn på E4 i höjd med Gärstadverken. Vid ett vägbygge blev de plötsligt omkörda av en polisbil som sedan tvärbromsade och som girade in i Lassanders bil. Polisen skrev i sin första beskrivning att det var polisbilen som blev påkörd. Något som senare visades sig vara felaktigt.

“Barnen skrek”

– Våra yngsta barn skrek mest eftersom de satt där polisbilen kraschade in i oss, han körde alldeles för fort och man undrar vad han höll på med, sa Mona Lassander, till Linköping News dagen efter kraschen.

Polisen gjorde en totalmiss och körde mot trafiken. Föraren hade missat att det var ett vägbygge och att det därför kunde komma mötande trafik.

Från polisens händelsebeskrivning: ”När de sedan mötte en bil antog man att bilen framfördes i fel färdriktning vilket ledde till att man slog på blåljus och sirener och började vända för att få stopp på bilen. I samband med att man vände kom husvagnsekipaget i mötande körfält och kolliderade in i sidan på polisbilen”.

Bilen totalkvaddad

Mona och ett av barnen fick föras med ambulans till sjukhus efter att Mona hade nacksmärtor och var orolig för sitt ena barn. Polisen meddelade i en tidig händelserapport att det inte blev några större skador på familjens bil. Men bilen blev totalskrot. Även polisbilen fick bärgas från platsen.

Familjen Lassander fick för en tid sedan ett brev där det klargjordes att staten var vållande och att familjen därför skulle ersättas med 25 000 kronor vilket var summan som bilen bedömdes vara värd. Den summan har Lassander inget att invända emot men de meddelar att de ändå önskar att polisen skulle fällas för vårdslöshet i trafik.

Polisen införde också en särskild utredning (internutredning) och ärendet handlades vid särskilda åklagarkammaren i Malmö som nu väljer att lägga ner hela förundersökningen –  innan den är avslutad. I beslutet står: Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.

DETTA HAR HÄNT:

Efter kraschen: Polisen bedöms vållande men kan slippa straff

 

Tre dagar efter poliskraschen: “Äntligen på väg hem”

 

Barnfamiljen om skräckfärden: Polisen kraschade in i oss

 

Schander: Mitt hjärta skar – så olycksfamiljen fick bo hos mig