Henry Jansén utreder dubbelmordet på Åsgatan. Mördaren tros ha stått nedanför den här trappan och väntat. Bild: Andreas Schander

Polisens jakt på dubbelmördaren – i Norrland

Utredningen kring det olösta dubbelmordet på Åsgatan i centrala Linköping 2004 har tagit ny fart. Polisen ska nu topsa personer i Norrland. Det rapporterar P4 Östergötland.

Det var på morgonen 19 oktober 2004 som åttaåriga Mohamad Ammouri och Anna-Lena Svensson knivmördades på Åsgatan i Linköping. Mohamad var på väg till Tunvallaskolan och enligt tidigare uppgifter stod mördaren och väntade nedanför stentrappan som leder upp till Åsgatan för att sedan följa efter honom cirka 100 meter där morden skedde. Anna-Karin beskrivs ha varit förbipasserande och blev även hon mördad.

Polisen har mordvapnet samt en mössa och har därigenom fått fram ett DNA. Det visar att personen är från Nordeuropa, har mellanblont hår samt att personen rökte eller snusade vid tillfället men man har ännu inte kunnat identifiera mördaren. Nu har spåren tagit utredningen till Norrland. Polisen ska utreda personer som bodde i Linköping under tiden då morden skedde.

Ska träffa ett stort antal

– Vi ska till Norrland och då ska vi träffa ett stort antal personer. Inte för att de på något sätt är misstänkta. Men de kan kanske ge oss tips på någon som de tycker har uppträtt märkligt vid den här tidsperioden, säger utredaren Henry Jansén, till P4 Östergötland.

Norrlandsresan ska ske under den här veckan.
– De personerna vill vi gärna ha fatt på och kunna prata med och eventuellt genomföra en topsning på dem, ett DNA-prov.

Norrlandsresan ska ske nu i veckan. Mördaren kan ha varit så ung som 15 år men polisen är intresserad av personer som vid tillfället kan ha varit upp till 30 år. I dag ska gärningsmannen vara mellan 29 och 44 år.

Aktuellt med topsning

Polisen har topsat tusentals människor och nu kan fler personer komma att topsas.
– Vi kontrollerar in de tips vi fått den senaste tiden och försöker få fram och prata med de män som tipsen gäller. Förhöra dem och fråga om de kan tänka sig att bistå med ett frivilligt dna-prov. Det finns inte någon registrering av ett frivilligt dna-prov över huvud taget.

Två poliser arbetar på heltid med det 14 år gamla dubbelmordet.
– Det känns angeläget att försöka reda ut det här grova brottet, säger Henry Janzén.

Följ alla polishändelser i Linköping här