Temabild: Andreas Schander/Pixabay

Så gick fusket till vid högskoleprovet

Specialutrustade med hörsnäcka, mobiltelefon och ett magnetiskt halsband fuskade kunderna till sig bra poäng på högskoleprovet. I dag inleds rättegången mot fuskligan.

Tre män anses vara huvudaktörerna i fuskligan som fixade rätta svaren på högskoleprovet. I dag inleds rättegången. Totalt är 30 personer åtalade, varav 23 misstänks ha fuskat vid provtillfället.

– Kundens utrustning bestod av en modifierad mobiltelefon, ett magnetiskt halsband samt en mycket liten magnet som har fungerat som en hörsnäcka när man lägger i den i örat, berättar Björn Norgren, polisens utredare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, till P4 Östergötland.

Beställt hem fuskutrustningen

Kunderna har via mejl beställt hem fuskutrustningen och betalat mellan 59 000 kronor och 170 000 kronor beroende på hur hög poäng provdeltagaren ville ha. Och för de tre huvudåtalade är brottslistan lång.

– Det är för medhjälp till osann försäkran vid hundra tillfällen, grovt skattebrott, skattebrott, grovt bokföringsbrott, grovt penningtvättsbrott och penningtvättsbrott. 26-åringen åtalas även för övergrepp i rättsak, säger Anna Lander, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, till P4 Östergötland.

Enligt åklagare Anna Lander har verksamheten omsatt 12,7 miljoner kronor, under perioden 2015-2017.

30-tal åtalas för fusk med högskoleprov