En pistol med två laddade magasin fanns i 24-åringens källarförråd. Bild: Polisen

Se bilderna från tillslaget: Känd brottsling hade skyddsväst och vapen

En 24-åring från Linköping med kopplingar till personer inom organiserad brottslighet står åtalad för bland annat grovt vapenbrott efter att polisen hittade en pistol med två laddade magasin i mannens källarförråd.

Polisen skulle genomföra en husrannsakan på en adress i Skäggetorp efter en misstänkt stöld men i stället för stöldgods hittade polisen narkotika, skyddsväst, laddade magasin samt en pistol i 24-åringens källarförråd. Vapnet låg oladdat i en kylbag tillsammans med två fulladdade magasin och kunde göras skjutklart på mindre än en minut. Åklagaren anser att brottet ska bedömas som grovt och åtalar nu 24-åringen för grovt vapenbrott, ringa narkotikabrott samt dopningsbrott.

Pengar under madrassen

Förutom det som mannen står åtalad för fann polisen även en mindre våg, småpåsar samt olika anteckningar med förnamn och olika siffror som polisen tror är försäljningslistor. Under 24-åringens madrass fanns även sedelbuntar, totalt 31 000 kronor samt 490 euro.

24-åringen anhölls 31 januari i år och häktades 2 februari och senare genomförde polisen en husrannsakan. Polisen hittade 1,53 gram kokain samt 15 tabletter tamoxifen som är dopningsmedel och som sammantaget är att beakta som ringa narkotikabrott.

Kopplad till organiserad brottslighet

Polisen gjorde tillslaget i februari tidigare i år och i åklagarens bevismaterial finns förhör med poliserna som gjorde husrannsakan samt annan bevisning som styrker att det inte finns någon annan gärningsman än 24-åringen. Det var han som hade tillgång till nycklarna till källarförrådet där vapnet, magasinen och skyddsvästen förvarades.

Narkotikan och dopningsmedlen hittades i 24-åringens rum i mannens familjebostad. Enligt ett vittne agerade 24-åringen som om han var hotad av någon annan. 24-åringen är sedan tidigare dömd för grova våldsbrott samt narkotikabrott. Han är, enligt åtalet, känd av polis och länkad till personer inom organiserad brottslighet.

24-åringen har förhörts flera gånger av polis men har svarat ingen kommentar på samtliga frågor i samtliga förhör förutom på frågan om han kommer att svara ingen kommentar på alla frågor. Då blev svaret: Fortsätt ställ frågor så får du se. Och efter det blev det samma svar igen, ingen kommentar.