Temabild. Bild. Andreas Schander. Pixabay

Slet bort halsbandet från 86-åring: ”Ett oerhört vidrigt brott”

En 86-årig kvinna som befann sig på gården på hennes äldreboende blev attackerad av två män som slet av henne halsbandet. Männen flydde sedan från platsen och polisen upprörs över agerandet.

– Det här är ett oerhört vidrigt brott, hon befann sig på innergården på äldreboendet och så sliter de av henne guldhalsbandet, säger Mattias Granqvist på Polisen region Öst.

Det var i fredags eftermiddag, klockan 16.19, som polisen tog emot en anmälan om grov stöld. En 86-årig kvinna hade tagit en promenad på äldreboendets innergård i centrala Linköping när två män i 20-årsåldern attackerade kvinnan varav en av dem slet åt sig halsbandet från kvinnan. De två männen flydde sedan från platsen och är fortfarande på fri fot.

– Jag hoppas verkligen att vi kan få in tips från allmänheten i det här ärendet.

Någon timme tidigare utfördes ytterligare ett åldringsbrott, i Åtvidabergs kommun.
– En 90-åring fick besök av en man som ville ha en dunk vatten, när personen sedan hade begett sig iväg så saknades plånboken.

Polisen vill uppmärksamma invånare att inte släppa in personer som de inte känner igen.
– Titta ut genom ett fönster först för att se om det är någon ni känner igen, är det inte det så öppna inte, säger Mattias Granqvist.

Mer än var sjätte person som är äldre än 65 år drabbades av någon typ av brott under 2016. Det visar en rapport som Brottsförebyggande rådet har tagit fram.
– Vi får tyvärr in flera sådan här ärenden nu på våren, säger Mattias Granqvist.