Bild: Pixabay

Sommaren: Högsäsong för tjuven – så skyddar du dig

Sommar och semester innebär för de allra flesta ledighet med resor både när och fjärran, men för inbrottstjuven råder det bråda tider. Här följer några tips om hur du undviker att få objudna gäster.

Enligt statistik från BRÅ så har bostadsinbrotten ökat med tre procent under 2017, jämfört med föregående år. Många av dessa sker under sommaren, även om de mörka höst- och vintermånaderna toppar statistiken. Men det finns några enkla saker du kan tänka på för att försvåra för tjuven och minska risken för inbrott.

Den metod som hittills visat sig vara allra mest effektiv för att motverka inbrott är Grannsamverkan.

– Det handlar mycket om att man hjälps åt och är uppmärksam på vad som händer i ens bostadsområde. Och att man håller extra koll åt de grannar som är bortresta, berättar Helena Hellstén, ansvarig för skadeförebygg på Länsförsäkringar Östgöta, i ett pressmeddelande.

En viktig del i att motverka inbrott är att få det att se ut som att du alltid är hemma trots att du är bortrest. Du kan till exempel be en granne klippa gräset, vattna och ta in posten, ha lampor som tänds automatiskt. Men det gäller också att motstå frestelsen att dela med dig av härliga semesterbilder när du är iväg.

Temabild: Pixabay

– Tala inte om att ”nu åker vi till USA i tre veckor” på Facebook. Om du inte har ett skyddat konto med väldigt få följare som du känner väl, är det mycket bättre att lägga ut bilderna när du kommer hem istället, säger Helena Hellstén. Tyvärr händer det allt för ofta att påhälsning sker i de hus där man har lagt ut på sociala medier att man är iväg.

Ett annat gott råd är att dokumentera allt du har i ditt hem genom att fotografera eller filma. Efter ett eventuellt inbrott kan du då lättare uppge till polisen vad som fanns i ditt hem. Se också till att DNA-märka dina mest värdefulla saker. DNA- märkningen syns inte för blotta ögat och är nästintill omöjlig att få bort, men koden gör det enklare för polisen att spåra stöldgodset.

– Precis som med larm är det viktigt att man också sätter upp dekaler om att man har stöldskyddat sina saker, avslutar Helena Hellstén.

Mer tips: