Foto: Niklas Luks

Tågstopp och resestrul efter gårdagens olycka

Den som ska åka tåg mellan Norrköping och Stockholm eller Linköping och Gävle får idag räkna med problem. Inga tåg kommer att passera Vagnhärad efter gårdagens olycka.

Olyckan, vid vilken ett persontåg vid 16-tiden igår kolliderade med ett stridsfordon som deltog i den stora militärövningen Aurora 17, har skapat sådan oreda på och kring järnvägsspåren i Vagnhärad, att ett större röjningsarbete måste till, innan sträckan är farbar igen.

Det betyder att det är totalstopp för all tågtrafik i Vagnhärad under hela onsdagen.

Stoppet berör samtliga regionaltåg på sträckan Stockholm – Norrköping och Gävle – Linköping.

– Fjärrtågen går en annan väg, via Katrineholm till Norrköping. Resande till stationer mellan Södertälje och Norrköping hänvisas till ersättningsbussar, säger Josefine Gröndahl vid Trafikverkets presstjänst till SVT Öst.

Exakt när tågtrafiken som går över Vagnhärad kan vara igång igen är oklart.

– Vi kommer utföra röjningsarbete och vi väntas få en prognos imorgon, säger Josefine Gröndahl.

Tre personer fördes till sjukhus efter olyckan. En av dem var så allvarligt skadad att personen flögs med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i Solna. Enligt Försvarsmakten ska det röra sig om skador, som bedöms som allvarliga, men inte livshotande.

De andra två klarade sig med vad som uppges vara lindriga skador från kollisionen.

Vad som orsakade olyckan ska nu utredas av polisen, som inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott och vårdslöshet i trafik.

Det krockskadade militärfordonet har tagits i beslag, för undersökning, och Statens haverikommission har underrättats.