Temabild. Bild: Andreas Schander

Våldtäktsman i Linköping utvisas: Berätta inte sanningen

En man i 30-årsåldern döms till fängelse och utvisning efter att ha våldtagit en kvinna i en lägenhet i Ryd. Personer med kopplingar till gärningsmannen försökte få kvinnan att inte berätta sanningen.

En kvinna hälsade på en man i dennes lägenhet men klockan blev mycket och hon beslöt sig för att sova över. När hon hade somnat kom ytterligare en man, som var bekant med lägenhetsinnehavaren, till lägenheten. Den mannen gick senare på natten in till den sovande kvinnan och började kyssa henne i nacken och tafsa på henne.

Tryckte ner kvinnan

Kvinnan vaknade och fick panik, hon försökte trycka bort honom men han blev mer hårdhänt och fick ner henne i sängen där han lyckades att dra ner kvinnans byxor. I domen står att mannen fick in sin penis en liten bit men att kvinnan sedan till slut lyckades att knuffa ner den för henne helt okända mannen på golvet.

Då vaknade mannen som bodde i lägenheten, han kom in och frågade vad som hade hänt. Kvinnan var ledsen men berättade att den andra mannen hade våldtagit henne. Mannen kastades ut från lägenheten och när kvinnan hade kommit hem lade hon sina kläder i en plastpåse och gjorde en polisanmälan.

Utvisas i tio år

Kvinnan undersöktes och bevismaterialet, bland annat DNA samt hennes berättelse, gör att tingsrätten kan döma mannen för våldtäkt.

I domen framgår att personer med koppling till våldtäktsmannen har försökt att få kvinnan att inte berätta sanningen för någon. Men kvinnan berättade sanningen och mannen döms nu till ett år och tio månaders fängelse för våldtäkt. Mannen ska också utvisas från Sverige och kan tidigast återvända i slutet av 2028. Mannen ska också betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.