Bild: Hejdlösa Bilder/VTI

Varning för mycket halt väglag

Det är just nu mycket halt på Östergötlands vägar. Flera trafikolyckor har inträffat under natten och morgonen. Kollektivtrafiken är försenad och Trafikverket manar till lugn på vägarna.

Det är snön som började falla igår kväll som ställt till problem på länets vägar under natten och morgonen. Flera trafikolyckor har inträffat.

Kollektivtrafiken har dragits med förseningar hela morgonen. Den som ska resa kollektivt får i nuläget räkna med att framförallt bussar kan vara försenade med 10-20 minuter. Även Östgötapendelns resenärer drabbats. Detta eftersom fordonsfel lett till att en del tågavgångar ersatts med buss.

Körde rakt in i hus

I Norrköping har två bilar vid 07.15-tiden krockat i samband med köbildning på Malmgatan. Bilarnas förare klarade sig oskadda från olycka. Deras bilar fick lättare plåtskador.

I Sjökumla mellan Motala och Skänninge fick en bilist vid 07.10-tiden sladd och körde rakt in i ett hus. Chockad och klagandes över smärtor i knäna fördes bilföraren till sjukhus med ambulans. Huset fick lättare skador vid olyckan.

Två till sjukhus i Linköping

Halkan låg också bakom den trafikolycka som vid 23-tiden igår kväll inträffade på Grenadjärsvägen i Linköping. Där fick två personer föras till sjukhus med ambulans sedan en bilist sladdat in i en järnvägsbro.

Ungefär samtidigt körde en buss av vägen på väg 35 mellan Linköping och Åtvidaberg. Lyckligtvis klarade sig både passagerare och förare oskadda från den olyckan.

“Håll ordentliga avstånd”

Trafikverket uppmanar alla trafikanter att ta det lugnt under måndagsförmiddagen – även på de större vägarna.

– Man ska räkna med att resan tar längre tid eftersom man ska anpassa sitt körsätt efter det väglag som råder. Och man kan inte räkna med att det är sommarväglag på de stora vägarna, det kan vara halt där också. Så dämpa farten, håll ordentliga avstånd och chansa inte. Det är de vanligaste felen man gör. Man ska inte stressa när det är halt, det är det sämsta man kan göra. Att göra dumma omkörningar som gör att man får sladd och så, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket nu under morgonen till tidningen Expressen.

Ingen mer snö att vänta

Snövädret drar under dagen vidare norrut över Sverige. Men ingen mer snö är enligt SMHI att vänta i Linköping, varken idag eller imorgon.

Temperaturen kommer dock att ligga kvar under nollstrecket, så halkvarningen som utfärdats under natten och morgonen kommer att bestå.

Olyckor i Linköping:

Väg avstängd efter bussolycka

Sladdade in i järnvägsbro – två till sjukhus