Foto: Pixabay/Riksdagen

Begränsa rätten till snabb återförening

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson vill begränsa möjligheten till snabb återförening för asylsökande.

DEBATT. Jag hade motvind när jag för fem år sedan menade att Sverige måste anpassa sina asylregler i EU-riktning. Jag har samma uppfattning i dag. Sverige har nu mer långtgående regler än jag förde fram.

En högaktuell tvistefråga är frågan om snabb anhöriginvandring för asylsökandes närmaste. Övriga EU-länder medger detta först när deras försörjning kan ordnas.

I Sverige vill vänsterpartierna samt C, L och KD att Sverige ska återgå till tidigare mer generösa regelverk. Det är lätt att förstå att små barn, och deras föräldrar, vill återförenas snabbt. Resultatet skulle också bli att allt fler asylsökande åter söker sig till Sverige, naturligtvis.

Skulle rätten till snabb återförening begränsas till make/maka och små barn torde inte ökningen bli så stor.

Jag för därför fram förslaget att en möjlig väg för att enas i alliansen, och kanske än bredare, vore att överväga just detta samtidigt som ensamkommande tonåringar som får asyl får vänta en tid med att ta hit sina föräldrar och ofta många syskon.

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C)

Gör som debattören och tyck till om detta ämne eller något annat. Debattera på vår Facebook-sida eller skicka in din debattartikel till oss på: press@norrkopingnews.se