Johan Löfstrand, S. Bild: Pixabay. Riksdagen

Löfstrand, S: Låt oss veta vad vi äter på krogen

Ursprungsmärkning av kött är självklar i matbutiken. Nu är det dags att få veta vad vi äter även på restauranger, tycker Johan Löfstrand, S, i debattartikeln.

DEBATT. Du har rätt att veta vart köttet du äter på restaurang kommer ifrån. I mataffären är ursprungsmärkning av kött en självklarhet. Det är hög tid att införa märkning även på restauranger, på caféer och i storkök.

Det finns många bra argument för att livsmedel ska ha en tydlig ursprungsmärkning. Många anser att det är viktigt att stödja svensk livsmedelsproduktion och svenska djurskyddsbestämmelser med högt ställda krav på djurhållning och låg antibiotikaanvändning. För andra kan det handla om man vill stödja svenskt lantbruk och landsbygd. Kött och mjölkproduktion är en viktig grundbult i en levande och fungerande landsbygd med välmående lantbruksföretag.

Som konsument är det idag lätt att välja svenskt kött i våra matvarubutiker och det har gjort att försäljningen av svenskt kött i förhållande till importerat kött har ökat de senaste åren. Tyvärr så är situationen inte den samma inom restaurangnäringen. Restaurangbranschen har vid flera tillfällen lovat att man på frivillig basis ska uppmana sina medlemmar att redovisa ursprungsland på fisk och kött men ingenting händer.

För att man som konsument ska kunna fatta så kloka och genomtänkta beslut som möjligt så måste man ha tillgång till information om produkten. Ursprungsmärkning av kött är ett bra sätt att ge information om den mat som hamnar på tallriken.

Johan Löfstrand, S, riksdagsledamot från Linköping

Gör som debattören och tyck till om detta ämne eller något annat. Debattera på vår Facebook-sida eller skicka in din debattartikel till oss på: press@linkopingnews.se