Björn Immerstrand och Rebecka Hovenberg, MP. Bild: Pressbild

MP: Lyssna på vad forskarna säger om klimatet

“På söndag är det dags att välja vilken väg Sverige ska ta de kommande åren. Och som väljare är det svårt att veta vad man ska tro på. De flesta partier säger att de bryr sig om klimatet och miljön, men vill ändå väldigt olika saker”. Det skriver Rebecka Hovenberg, MP, och Björn Immerstrand MP, i en debattartikel.

För oss i Miljöpartiet är det helt avgörande att lyssna på vad forskarna och vetenskapen säger. Om hur temperaturökningen ser ut och vad vi måste göra. För det forskningen säger är följande:

  1. Det behövs internationella överenskommelser.
  2. Det behövs nya innovationer och ny teknik.
  3. Den rika världen måste förändra sin livsstil.

De flesta partier är överens om de två första punkterna. Miljöpartiet lyfter däremot också behovet av livsstilsförändringar. Vi går till val på en politik som innebär att Sverige är offensiva i internationella sammanhang, att miljöteknik och småföretag ska ha bra villkor, men också att vi ska ha modet att lyfta den känsliga frågan om vår livsstil som inte är hållbar.

Varje person i Sverige producerar 11 ton koldioxid per år, men för att nå en hållbar nivå måste vi ner till 1-2 ton. Vi måste ställa om från ett slit-och-släng-samhälle till en cirkulär ekonomi där allt ingår i ett kretslopp. Det kan vara smärtsamt att ändra sina levnadsvanor, men våra barn och barnbarn kommer att få bättre förutsättningar om vi gör det. Det vi håller på med fungerar nämligen inte längre.

För att lyckas ställa om behövs en trovärdig, vetenskapsbaserad klimatpolitik där politiken hjälper oss medborgare att välja klimatsmart. Det ska inte vara upp till var och en att leta upp en återvinningsstation, den ska finnas där vi bor och där vi handlar. Bussen ska gå på rimliga tider och det ska gå tanka biogas på varje mack. Och elen vi betalar för ska komma från sol, vind och vatten. Den klimatsmarta maten ska gå att handla till ett rimligt pris. Vi är det parti som hela tiden har fokus på dessa frågor.

Samtidigt som vi ställer om har vi chansen att skapa ett mer jämställt och jämlikt samhälle. Miljöpartiet vill att vi ska ha tid för varandra snarare än att konsumera mer. Vi vill ha kortare arbetstid för att vi alla ska orka umgås med våra barn på kvällen, eller delta i föreningslivet som är så viktigt för vårt samhälle. I skolan och förskolan ska det finnas plats för varje barn att växa. Ett samhälle där barnen har det bra är ett tecken på ett gott samhälle.

Vi har också kapacitet nog att ta hand om både våra gamla och om våra nyanlända. Vi har ork att bygga broar mellan varandra istället för främlingsfientlighet och hat. Vi har allt att vinna på att tänka långsiktigt och förnuftigt.

Så på söndag när du ska välja vilken röstsedel du tar, välj inte de enkla lösningarna, välj den mer långsiktiga planen – för din, och dina barns skull.

Rebecka Hovenberg (MP), kandidat till Linköpings kommunfullmäktige
Björn Immerstrand (MP), kandidat till Linköpings kommunfullmäktige

Gör som debattören och tyck till om detta ämne eller något annat. Debattera på vår Facebook-sida eller skicka in din debattartikel till oss på: press@linkopingnews.se