Foto: Riksdagen/Pixabay

Demiroks resonemang haltar

En mångfald på arbetsmarknaden är positivt men arbetskraftsinvandring får aldrig användas för att utnyttja människor, skriver Johan Löfstrand i sin replik till Muharrem Demirok.

DEBATT. Muharrem Demirok lyckas i sin debattartikel med konststycket att måla ut arbetskraftsinvandringen som knappt existerande och samtidigt helt avgörande för många företag. Resonemanget haltar.

Socialdemokraterna föreslår att arbetskraftsinvandring bara ska tillåtas när det inte går att hitta rätt personer i Sverige. Jobb i yrken där det inte råder brist på arbetskraft ska gå till arbetslösa personer i Sverige. I dag har Sverige mer liberala regler för arbetskraftsinvandring än något annat jämförbart land.

De senaste åren har Socialdemokraterna lagt om migrations­politiken och infört en rad åtgärder för att skapa mer ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden. Vi står upp för schyssta löner och trygga anställningar oavsett bransch, yrke eller vem det är som arbetar.

Utmaningen de kommande åren är att fortsätta pressa arbetslösheten, särskilt bland nyanlända, och då ska inte jobb i yrken där det inte råder brist på arbetskraft i Sverige gå till andra än de som lever och bor i Sverige. Vårt förslag innebär:

I stället för dagens system vill vi införa en prövning av behovet på arbetsmarknaden. Prövningen ska göras av en myndighet, med råd och insyn från arbetsmarknadens parter, med utgångspunkten att det inte ska vara möjligt att erbjuda jobb till personer utanför EES i yrken där det inte råder brist på arbetskraft i Sverige.

Vi vill också öka trycket på oseriösa arbetsgivare. Därför vill vi införa tuffare förhandskontroller av företag som ansöker om tillstånd för arbetskraftsinvandring och en straffsanktionerad anmälningsskyldighet för arbetsgivare som ändrar anställningsvillkor. Arbetstagare som utnyttjas eller drabbas av att arbetsgivare missköter sig ska ha rätt till skadestånd.

Ett fritt ekonomiskt utbyte med andra länder ger fler jobb. En mångfald på arbetsmarknaden är positivt men arbetskraftsinvandring får aldrig användas för att utnyttja människor. Inom EU ska vi inte konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor – vi ska ha ordning och reda på arbetsmarknaden med lika lön och villkor för lika arbete – den fria rörligheten som i grunden är bra får inte användas som en ursäkt för att dumpa villkor och löner.

Johan Löfstrand, (S), riksdagsledamot från Linköping

Gör som debattören och tyck till om detta ämne eller något annat. Debattera på vår Facebook-sida eller skicka in din debattartikel till oss på press@linkopingnews.se

Läs även Muharrem Demiroks debattartikel:

Ovärdig kampanj av socialdemokraterna

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load