Foto: Pixabay/Riksdagen

Välfärden är inte till för vinstjakt

Vi socialdemokrater vill säkra att våra gemensamma skattepengar går till det som de är avsedda för – inte till vinstjakt, skriver Johan Andersson i sin debattartikel.

DEBATT. Våra gemensamma skattepengar ska gå till att göra skolan, sjukvården och omsorgen bättre. Välfärden är till för våra barn, elever och brukare – inte för ett fåtal ägare. Därför lägger den socialdemokratiskt ledda regeringen nu i dagarna fram ett förslag om vinstbegränsning i svensk välfärd.

Socialdemokraterna inleder nu lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare – med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligheten. Sverige är starkare när vi håller ihop.

Sverige är unikt bland jämförbara länder i att tillåta vinstutdelning för privata ägare till skolor som bekostas av skattepengar. Vinstjakten riskerar att försämra välfärdens kvalitet. Felaktiga drivkrafter kan leda till glädjebetyg för att locka till sig elever, lägre lärartäthet, lägre löner eller konkurser när lönsamheten försämras eller allt för mycket pengar lämnat verksamheten.

Det leder också till lägre bemanning i äldreomsorgen, och till otryggare anställningar för personalen. Vi socialdemokrater vill nu stoppa den här utvecklingen och i stället se till att pengarna går till rätt sak – vårt gemensamma samhällsbygge.

Vinstjakten är ett problem som regeringen nu har en konkret lösning på. Om de borgerliga partierna och SD väljer att rösta ner förslaget är det upp till dem att förklara för svenska folket varför det är så viktigt för dem att ha kvar vinstjakten i svensk skola och omsorg.

När välfärden inte levererar för att resurserna används till fel ändamål, går tilliten till samhällsbygget förlorad. Då slits samhället isär och den svenska modellen är hotad. Vi socialdemokrater vill säkra att våra gemensamma skattepengar går till det som de är avsedda för – inte till vinstjakt.

Johan Andersson (S), riksdagsledamot från Motala

Gör som debattören och tyck till om detta ämne eller något annat. Debattera på vår Facebook-sida eller skicka in din debattartikel till oss på press@linkopingnews.se