NMR-demonstration i Linköping förra året. Bild Andreas Schander. Till höger Julie Tran (C). Bild: Pressbild

Välj medmänsklighet – inte hat

I en tid då många svenskar känner oro och rädsla över framtiden kan politiker välja två alternativ. Att spinna vidare på den rädslan och hålla befolkningen som gisslan. Eller visa på möjligheter och tro på människors drivkraft, i ett steg att bygga ett bättre Sverige. Det skriver Julie Tran (C) i en debattartikel.

DEBATT. Det som väntar oss den 9 september är ett värderingsval. När vissa väljer främlingsfientlighet ska vi välja medmänsklighet, när andra väljer slutenhet ska vi välja samarbete och öppenhet. Det kanske låter förenklat eller självklart men inget går att ta för givet längre. Humanism, solidaritet och mångfald är värden att tydligt stå upp för.

NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, som är en ren våldsbejakande nazistisk organisation, har gjort sig mer och mer synliga på våra gator. NMR bildades 1997 och samlade från början aktivister från tidigare avsomnade Vitt Ariskt motstånd. NMR är av Säpo klassad som den farligaste nazistgruppen i Sverige.

Runt om i landet har NMR fått tillstånd att marschera. Allt ifrån Göteborg i väst, Boden i norr och nu senast under Almedalsveckan i Visby i öst. Resultatet är alltid detsamma, anmälningar om misshandel, störande av allmän ordning eller hatbrott eller allt. Deras närvaro i det offentliga rummet skapar oro, rädsla och otrygghet bland många grupper i befolkningen.

94-åriga förintelseöverlevaren Hédi Fried varnade tidigare i år för tillvänjningen. Till Allehanda Tidning sa hon att ”man vänjer sig vid en liten sak i dag och då är det lättare att vänja sig med något mycket svårare i morgon. Om tillräckligt många inte bryr sig då blir det till slut fritt fram”.  Det hon menar är att vi behöver stå stadigt i våra värderingar och inte tro att det är en fas som snart är borta utan motstånd. Som politiker måste vi snabbt markera mot mörka krafter, mot nazister, rasister, antisemiter och radikala islamister.

Att en enskild grupp berörs, gör inte att andra grupper blir immuna. Hatet sprider sig och drabbar alla grupper till slut. Muslimer, judar, HBTQ-personer, antirasister, feminister, liberaler, ja alla oliktänkande står på NMR:s lista över folk som är landsförrädare. Meningsmotståndare ska helt enkelt tystas genom hot och hat.

Hedi Fried uppmanar oss dock att inte vara tysta: ”Det är många som tiger för att behålla den goda stämningen. Det är inte alls säkert att den du en gång tvingas säga emot kommer att låta sig övertygas, men du sår ett frö. Och man vet aldrig när frön kan slå rot”.Dialog, dialog och dialog är en nyckelfaktor. Likaså information i skolan, samtalet med grannen eller deltagandet i en motdemonstration.

Vi befinner oss i ett avgörande skede i vår historia. Vi kan välja att se på och tro att någon annan tar hand om det och därmed riskera att återuppleva historien eller låta det som skett vara en varning och börja mobilisera för att vinna värderingskampen. Vi behöver stå enade här. De liberala värderingarna om individens frihet och mänskliga rättigheter utmanas gång på gång. Vi har inte råd att låta det här fortsätta när vi har historien att lära oss från.

Det är allvar nu! Som Annie Lööf skarpt markerade under sitt Almedalstal. Sverige har två vägar att gå men bara ett är rätt. Framåt!

Julie Tran (C), toppkandidat till regionfullmäktige i Östergötland

Gör som debattören och tyck till om detta ämne eller något annat. Debattera på vår Facebook-sida eller skicka in din debattartikel till oss på: press@linkopingnews.se