På grund av det något osäkra vädret hade man förlagt fotograferingen till SAAB-arena. Foto: Jerry Prütz

Abiturienterna fotograferades

En baldag är inte enbart fylld av virvlande dans utan det är mycket som ska hinnas med innan man slänger sig ut i en lätt wienervals. Först på schemat stod fotografering. Linköping News hängde med direkt under förmiddagens fotografering.

Att dansa bal kräver en hel del förberedelser i form av övning, träning, köpa eller hyra klänning och/eller frack, prova dessa, gå till frisören samt att fotograferas tillsammans med sin danspartner. Vi följde med under förmiddagen då samtliga abiturienter skulle fotograferas.

Visserligen lyste solen med sin frånvaro och regnet hängde tungt från himlen men trots detta stod glädjen högt i tak bland de festklädda ungdomarna. På många sätt och vis känns detta som en efterlängtad stund och som belöning efter flera års hårt pluggande. En dag som denna är läxor, prov och skolböcker långt borta.

Själva fotograferingen ägde rum i Saab arena då den, av väderskäl, flyttats in i själv ballokalen. Fotograferingen skedde enligt löpande band-principen och av tre fotografer som hade i snitt två minuter per par att föreviga dem på. Så här såg det ut…

Detta är en abiturient:

Abiturient kallades den som kandiderade till studentexamen.

Sedan 1968 förekommer inga abiturienter i Sverige eftersom studentexamen är avskaffad. Dock används begreppet fortfarande på vissa håll, så som i Linköping och då ofta i samband med en festligare middag med bal.