Michael Cocozza framför Botryggs nybyggnation i Övre Vasastaden. Det man ser i bakgrunden är ett fasadkonstverk av Ernst Billgren som är monterat på Botryggs hus.
Foto: Botrygg

Bakom kulisserna med Michael Cocozza

Han driver ett framgångsrikt företag och hans namn klingar bekant för många Linköpingsbor. News har träffat Michael Cocozza, företagaren som inspireras av det kreativa och vägrar att ge upp. 

I dag har hans företag, Botrygg AB, vuxit till 500 anställda och har en omsättning på runt 1 000 miljoner kronor om året. Michael Cocozza driver företaget tillsammans med sin son Adam Cocozza, som är vd och Michael själv är styrelseordförande.

Resan mot företagandet började redan när han var barn. Hans föräldrar var företagare och drev ett importföretag tillsammans.

 Jag är född in i en företagarfamilj. Det är speciellt, jag skolades in redan som sjuåring när jag hörde hur snacket gick hemma vid middagsbordet, säger han.

När han fyllde elva år började han sommarjobba i föräldrarnas företag. 

 Jag jobbade på lagret, lastade av leveranser som kom in på containrar, la kartongerna på pallar, plockade fram varor och skickade iväg dem, säger han.

Utöver importverksamheten hade föräldrarna fem fastigheter som Michael tog över och började förvalta 1984. Det var begynnelsen till det som skulle bli Fastighetsbolaget Duvkullen HB, som numera heter Botrygg AB.

 Redan året efter så började mina egna byggprojekt. I mitt första projekt renoverade vi ett hus och byggde nya lägenheter på husets vind, på Platensgatan i Linköping, säger han.

År 1989 var det dags för hans första nybyggarprojekt.

 Vi byggde ett kvarter med 72 nya lägenheter i Tannefors. Sen var det igång och jag byggde lite lägenheter varje år, runt 25-50 lägenheter per år, säger han.

1992 klev han vidare och startade ett eget byggbolag. Det lades ner några år senare, 1999. Men 2010 startade han ett nytt byggbolag under namnet Botrygg Bygg AB, som fortfarande är aktivt.

Framgångarna har varit många men även motgångarna. Michael minns tuffa år under lågkonjunkturen på 90-talet.

 Ojojoj, det var det ju en jättekris. Det var svårt att få banklån, man fick hanka sig fram med krediter, det var en tuff tid. Det var mycket stress under den tiden, säger han.

En annan motgång som han berättar om är svårigheterna för bolaget att ta sig in på marknaden i Stockholm.

 Jag hade velat göra mer i Stockholm, vi har gjort en del där, vi har byggt 1 000 lägenheter. Men det har varit svårt att komma in där, det är mycket slutna strukturer av Stockholmsföretagare som har haft bra relationer med tjänstemännen. Det är en motgång att vi inte har kunnat göra mer där, säger han. 

Trots motgångar har han aldrig velat ge upp företagandet.

 Nej, jag är inte en sådan människa, jag ger inte upp. Ett problem attackerar jag på två sätt. Dels bryter jag ner det i delar så att man tar problemet steg för steg. Dels så är jag beslutsam om att det finns en lösning och jag fokuserar på lösningen inte på problemet. Sen brukar jag se problemet från ovan och försöker förminska det. Tittar man nerifrån och upp på problemet så blir det övermäktigt och svårt att lösa det, säger han. 

Till den som vill lyckas som företagare har Michael Cocozza några tips.

 Ha kostnadskontroll, håll igen på kostnader. Se till att ha skrivna rutiner, uppdaterar rutinerna när något går snett så att du inte gör samma fel igen. Om du kommer upp i en omsättningen över 10 miljoner, skaffa en extern styrelse så du har folk som kommer utifrån och kan titta på det hela med andra ögon än du själv. Och till sist, identifiera och använd din egen kompetens och ta in annan kompetens på det du inte är bra på, säger han.

Just nu har Botrygg flera projekt på gång i Östergötland, Sigtuna, Örebro och Göteborg. Bolaget håller även på att etablera sig i Malmö och Uppsala. Byggen ska inledas i de två sistnämnda städerna nästa år. Det blir det andra projektet som Botrygg genomför i Malmö och det första i Uppsala.

Inter Agenturer, det företag som blev Michael Cocozzas språngbräda, drivs än i dag av hans föräldrar som nu är 78 år gamla. 

Michael Cocozza

Ålder: 58 år
Familj: Fru och fyra vuxna barn.
Född och uppvuxen: Tannefors
Bor nu: Hjulsbro
Studier: Läste fyra år på Linköpings och Uppsala Universitet samt ett år på UCLA i Los Angeles.
Aktuell: Kandidat i höst, för Liberalerna, till fullmäktige i Linköpings kommun.